7 stvari koje treba da izbacite iz ishrane

Često čitamo članke o zdravom životu, kao i namirnicama koje su korisne za naše zdravlje, a mnogo ređe šta treba da eliminišemo iz upotrebe kako bismo upotpunili zdravu ishranu.

Iako često možemo čuti da je organska hrana veoma skupa, zdrava hrana je neretko jeftinija od nezdrave. Potrebno je samo malo volje da pripremimo zdrave obroke, a potrudimo se da izbacimo loše navike kako iz života, tako i iz kuhinje i frižidera. Kada to kažemo, pre svega mislimo na prerađenu hranu punu aditiva koja trajnom upotrebom može uništiti naše zdravlje. To ne znači da ćete povremenim konzumiranjem ovih namirnica postati bolesni, ali svakako njihovu upotrebu treba da svedete na minimum.

Idvojili smo 7 namirnice koje za početak treba da izbacite iz upotrebe.

Suhomesnati proizvodi poput pašteta, viršli, kobasica i salama se prave od mesa najlošijeg kvaliteta koje je već od samog načina industrijskog uzgoja puno hormona i antibiotika. U procesu prerade u ovakva mesa se dodaju veštački ukusi, boje, soli i konzervansi, a njihova prekomerna upotreba može izazvati kardiovaskularne probleme, sakupljanje vode u organizmu, kao i stvaranja hipertenzije.

Margarin se proizvodi iz biljnih ulja koja se iz suncokreta izvlače uz pomoć hemikalija, a visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidante koje sadrži. U preradi dolazi do stvaranja transmasnih kiselina za koje je dokazano da su veoma štetne za zdravlje.  Zamenite margarin puterom. 

Gazirana pića i prerađeni sokovi sadrže ogromne količine šećera, kao i veštačke boje i konzervanse što je dovoljan razlog da ih više ne kozumirate jer ne sadrže ništa korisno za vaše zdravlje. Zamenite ih sveže ceđenim sokom ili čašom limunade. Jeftinija, a daleko zdravija varijanta.

Beli šećer nemojte da koristite ni za spremanje poslastica, niti za zaslađivanje napitaka. Daleko zdravije je da koristite med ili steviju.

Slatkiši i grickalice su prehrambeno bezvredni proizvodi koji sakupljaju vodu i masti u organizmu, utiču na gojaznost, povećavaju krvni pritisak i remete hormonski balans, a sadrže i velike količine trans masti koje se dodaju u hranu zbog veće isplativosti.

Rafinisana ulja su najpristupačnija i najekonomičnija, ali su prilikom proizvodnje ostala bez velikog broja korisnih sastojaka. Rafinisana ulja zamenite hladno ceđenim uljima koja se dodaju na kraju kuvanja jer ne trpe velike temperature, osim kokosovog koje može biti izloženo veoma visokim temperaturama. Ako niste pristalice takvih vrsta ulja, daleko zdravija alternativa je svinjska mast. Ključ je u umerenosti.

Majonez jelima daje jedinstven ukus, a teško da se ukusan sendvič može zamisliti bez ovog dodatka, ali ova prerađevina zbog svog sastava vam neće doneti ništa dobro. Ukoliko ne želite da ga izbacite iz ishrane, industrijski zamenite domaćim majonezom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: