10 razloga da uvrstite u jelovnik čudesan krastavac

Pijace su pune raznobojnog zdravog povrća, a među njima je i krastavac, nezaobilazni sastojak prolećnih i letnjih salata. Osim što je ukusan i osvežavajuć u toplim danima, on je saveznik naše lepote, ali i čuvar našeg zdravlja.

Krastavac vodi poreklo iz Indije gde se uzgajao još pet hiljada godina pre nove ere. O ovoj namirnici često se govori kao o super hrani jer ima mnogobrojna lekovita dejstva. Izdvojili smo 10 razloga zbog kojih ga treba uvrstiti u jelovnik dok mu traje sezona.

  • Krastavac posebno volimo u toplim letnjim danima jer hidrira organizam, s obzirom da devedeset odsto njegovog sastava čini voda. Voda koja se nalazi u krastavcu dobro pročišćava organizam i izbacuje toksine iz njega. Ako se redovno jede, krastavac može da rastvori kamen u buregu.
  • Krastavac sadrži mnogo vitamina i minerala koji su telu potrebni svakodnevno. Sadrži vitamine A, B i C koji poboljšavaju imuni sistem i održavaju energiju, kao i kalijum, magnezijum i silicijum.
  • Krastavac sadrži organsko jedinjenje koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija – fizetin. Fizetin poboljšava pamćenje i čuva nervne ćelije od posledica starenja.
  • Kontroliše krvni pritisak. Krastavac ne samo da može da spreči variranje pritiska, već je s njim moguće i sasvim prevazići problem hipertenzije.
  • Kontroliše dijabetes. Krastavac smanjuje nivo šećera u krvi, zbog čega se preporučuje svima koji boluju od ove bolesti.
  • Smanjuje rizik od karcinoma. Krastavci sadrže polifenole koji se nazivaju lignani, a koji smanjuju rizik od nekih vrsta raka, uključujući rak materice, dojke, prostate i jajnika.
  • Sigurno ste mnogo puta čuli za dijete sa krastavcem, a zbog toga što je pun vode i niskokaloričan, krastavac je savršen za one koji žele da smršaju, a takođe pomaže pri varenju.
  • Ova namirnica sprečava neprijatan zadah i uništava bakterije u ustima. Dovoljno je da, uz redovnu oralnu higijenu, pojedete parče krastavca. On osvežava dah zahvaljujući tome što smanjuje višak toplote u stomaku, što se smatra jednim od uzročnika neprijatnog mirisa usne duplje.
  • Krastavac se često koristi i u svrhu lepote. Kolut hladnog krastavca na podbulim očima zaista pomaže da se uklone podočnjaci i nadutost, jer dobro deluje protiv zapaljenja.
  • Takođe, čudesni mineral silicijum-dioksid koji se nalazi u krastavcu čini vašu kosu i nokte sjajnijim i jačim.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: