U toku je izložba “Maison Barilli: Belgrade/New York” posvećena Mileni Pavlović Barili

Ukoliko još niste posetili izložbu posvećenu našoj čuvenoj umetnici Mileni Pavlović Barili, koja je otvorena 6. septembra 2018. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu u saradnji sa Fondacijom Milenin dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, pravo je vreme da to učinite.

Izložbu pod nazivom “Maison Barilli: Belgrade/New York” (“Modna kuća Barili od Beograda do Njujorka”) posetioci će imati priliku da posete do 28. oktobra ove godine  i vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harpers bazara.

Postavka posvećena Mileni Pavlović Barili bazirana je na master radu Stefana Žarića “Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926-1945)”, koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Ova izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke. Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala.

Projekat je već poprimio međunarodni karakter, pošto ga je autor prezentovao u Londonu, na konferenciji “New Research in Dress History” u aprilu, brendirajući modne ilustracije Milene Pavlović Barili kao modno nasleđe Srbije i sastavni deo korpusa evropske i svetske kulturne baštine.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: