Izložba “Poleksija, volim vas” u Domu Jevrema Grujića

Remek dela Stevana Steve Todorovića i njegove supruge Poleksije, izložena su  u Domu Jevrema Grujića u Beogradu, a postavka “Poleksija, volim Vas” biće otvorena do 28. marta 2021. godine.

Sam naziv izložbe upućuje na intiman i privatan odnos dva umetnika, međusobno podržavanje i razumevanje, ljubavnu priču koja je trajala punih 75 godina, a koja je nezaobilazan stub kulturnog i društvenog života Srbije tokom druge polovine 19. veka.

Todorović je jedno od vodećih imena u našoj istoriji umetnosti, uz Paju Jovanovića i Uroša Predića. Pored istaknutog slikarskog rada i ikonopisanja, po čemu je bio najpoznatiji, uz Kornelija Stankovića osnivač je i Prvog pevačkog društva, jedan od pokretača prvih pozorišta u Srbiji, ali i začetnik ideje o važnosti fizičkog obrazovanja (osnivač Prvog srpskog društva za gimnastiku i mačevanje).

Ono što je ipak malo poznato, jeste da je on sve vreme zajedno stvarao sa svojom suprugom Poleksijom, koja je i sama bila umetnica i iza sebe ostavila veliki broj remek dela, koja nismo imali prilike često da vidimo. Neka od njih će upravo na ovoj izložbi biti prikazana po prvi put.

Poleksija Todorović bila je jedna od najobrazovanijih žena toga doba, ćerka Matije Bana, srpskog diplomate, pedagoga i književnika.

Svom suprugu Stevi je pomagala u izradi velikog broja dela, a sama je slikala pretežno ikone, portrete i pejzaže i bila je prva žena koja je samostalno oslikala ceo ikonostas 1880. godine u dvorišnoj kapelici Svete Natalije, Više ženske škole.

Steva i Poleksija Todorović osnovali su zajednički prvu slikarsku školu u Srbiji i bili prvi preduzetnički umetnički par u našoj zemlji.

Izložbom “Poleksija volim Vas”, sa posebnim akcentom želi da se istakne žensko kulturno stvaralaštvo i doprinos našoj istoriji umetnosti u kome Poleksija Todorović predstavlja dokaz o emancipovanosti žena u našem društvu s kraja 19. i početka 20. veka i putokaz za sve nas. 

Pored dela Steve Todorovića iz Doma Jevrema Grujića, posetioci će na izložbi uživati u remek delima ovog para koja dolaze iz: Galerije Matice srpske, Matice srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzeja grada Beograda, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Muzeja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Narodnog muzeja Pančevo, Narodnog muzeja Smederevska Palanka i privatne kolekcije Mitić.

Pored portreta, na izložbi su izloženi predmeti za mačevanje, dokumenta i fotografije ikonostasa na kojima su Steva i Poleksija zajedno radili, a postavljena je i multimedijalna aplikacija uz koju se upoznajete sa likom kraljice Natalije sa čuvenog portreta Steve Todorovića, poznatijeg kao srpska Mona Liza.  

Radno vreme muzeja je četvrtkom  i petkom od 15 do 20 časova, a subotom od 11 do 16 časova, a vođene posete su na svakih sat vremena. Posetioci će u manjim grupama moći da posete izložbu, a uz kartu biće posluženi kafom ili čajem po izboru i sami ili sa svojim prijateljima ili porodicom, moći će bezbedno da uživaju u jednom od salona Doma Jevrema Grujića. Tokom ove izložbe imaćete priliku da se zasladite čuvenom tortom kraljice Natalije, koja je pravljena po originalnom receptu iz 1880. godine.  

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: