Bundeva – kraljica jeseni i zdravlja

Jesen teško možemo da zamislimo bez toplog doma, šolje čaja i ukusne hrane. Sa dolaskom hladnih dana važno je pojačati unos vitamina kako bismo ojačali imunitet. Najbolji način za to je da uvrstimo u ishranu što više voća i povrća. Jesen nam nudi mnogo zdravih plodova, a bundeva se smatra jednim od najzdravijih.

“Kraljica jeseni”, “vojvođanska banana” ili “ludaja” kako mnogi zovu bundevu, davno je stigla u naše krajeve, gajila se kao međuusev kukuruza, bila je donedavno zaboravljena, ali su njene blagodeti po ljudsko zdravlje doprinele da se vrati na ljudsku trpezu u različitim oblicima. Od bundeve se mogu pripremati razna slatka i slana jela, a da li ima išta lepše od mirisa pečene bundeve koji se širi iz kuhinje? Bundeve se osim u ishrani, mogu koristiti i za dekoraciju, posebno je popularna dekoracija bundevama za Noć veštica, a sa dolaskom oktobra bundeve postaju i glavni dekor blogerkama za savršenu jesenju fotografiju.

Narandžasta boja bundeve ukazuje na bogatstvo provitamina A koji uz vitamine B1, B2, B3 i B6 doprinose našem zdravlju. Bogata je i kalijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem. Bilo da se koristi sveža, pečena ili kuvana, njena lekovita svojstva se ne umanjuju. Stručnjaci tvrde da bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva. Seme bundeve preporučuje se trudnicama, dojiljama, osobama sa bolesnom jetrom, a svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa bolesnom prostatom. Manje je poznato da plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Pored navedenih, bundeva blagotvorno deluje i na mnoge druge bolesti.

Svežu bundevu već možemo pronaći na pijacama, pa je pravo vreme da vam predložimo ideje za pripremu jela od nje. Idealna je za čorbe, pite, potaže, poslastice, a najjednostavniji način da je pripremite jeste da je isečete na komade i ispečete u rerni.

Pire od bundeve

Za pire od bundeve vam je porebno 800 grama bundeve, 1 krompir srednje veličine, jedna glavica crnog luka, kašika ulja ili putera i po ukusu, dodajte so, biber i vegetu. Najpre očistite bundevu od semenki. Potom je oljuštite, iseckajte na kockice i zajedno sa krompirom staviti u hladnu vodu i kuvajte dok ne omekša. Kada je povrće skuvano, procedite ga i ispasirajte sa malo vode u kojoj se kuvalo. Dok se bundeva kuva, glavicu crnog luka iseckajte sitno i propržite na ulju. Potom u luk dodajte ispasiranu bundevu i krompir, promešajte i krčkajte 2 minuta. Ukrasite po želji peršunom ili brokolijem.

Pljeskavice od bundeve

Potrebni sastojci: 400 grama bundeve, 400 grama krompira, jedno jaje, 150 grama brašna, 20 grama skroba, so, biber, muskantni oraščić, 75 grama semenki bundeve, 2 kašike putera, 2 kašike ulja. 

Krompir i bundevu očistite i grubo izrendajte. Pomešajte sa jajetom, brašnom i skrobom, pa dodajte so, biber i narendani muskatni oraščić.  U šerpi ugrejte puter i ulje i kašikom vadite pljeskavice, pa ih spuštajte u vruću masnoću. Blago ih pritisnite kašikom da se spljeskaju. Trebalo bi da dobijete približno osam pljeskavica od ove količine krompira i bundeve. Pljeskavice zapecite sa obe strane, pa izvadite na salvetu da se ocede. U tiganju sa neprijanjajućom podlogom, bez ulja propržite semenke bundeve. Stavite ih na tanjir da se ohlade. Služite uz pljeskavice.

Potaž od bundeve

Potrebno je: 400 grama bundeve, 3 šargarepe srednje veličine, 3 krupnija krompira, so i biber.

Priprema: očistite bundevu od kore i semenki, pa je isecite na kocke. Šargarepe samo dobro operite i isecite na manje komade. Krompir ogulite i, takođe isecite na kockice. Stavite u šerpu, nalijte vodom i stavite na ringlu da voda provri. Kad voda provri, izvadite bundevu, šargarepu i krompir i stavite u blender i izmiksujte. Kad je gotovo, sipajte u vodu u kojoj je kuvano, začinite i pustite još jednom da provri. Ukoliko je potrebno, dosipajte vodu. Neutralnu pavlaku ili peršun dodajte po želji.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: