Izložba “Đura Jakšić – između mita i stvarnosti”

Ukoliko želite da u narednim danima pobegnete od vrućine i istovremeno provedete kvalitetno vreme, donosimo vam predlog za izložbu koju možete posetiti.

U atrijumu Narodnog muzeja već dva meseca je otvorena izložba “Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti” kojom se obeležava 175. godišnjica od osnivanja i prva godišnjicu od svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja u Beogradu.

Svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja prošle godine bilo je obeleženo i upamćeno upravo po slici Đure Jakšića, “Devojka u plavom”. Sada, posle godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

Kroz postavku se predstavlja likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.

Izložba “Đura Jakšić – Između mita i stvarnosti” objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva.

Sveobuhvatnim pregledom izložbe, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religijsko i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.

U okviru izložbe realizovan je raznovrstan prateći program u vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionica za decu i mlade. Redovni termini vođenja su utorkom od 12.00 i subotom od 17.00 časova, uz mogućnost zakazivanja grupnih poseta, a predavanja i tematska vođenja odvijaju se četvrtkom od 18.00 časova. Svi zainteresovani izložbu mogu posetiti do 15. septembra.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: