10 muzeja koje možete obići iz svog doma

Mnogi od nas nisu očekivali da će pandemija novog koronavirusa toliko dugo da traje i već smo nestrpljivi kada će mnoge mere uvedene za suzbijanje virusa biti ukinute, kako bismo živote vratili u normalan kolosek. U početku smo možda imali više elana za nove hobije, čitanje knjiga i posvećivanje zapostavljenim obavezama, a čini se da nam je sada dosta svega i samo želimo da izađemo napolje i ponovo budemo okruženi ljudima. Ipak, dok se život ne vrati u normalu, postoje načini da umirimo i oplemenimo dušu, a za to su umetnost i kultura uvek najbolji izbor. Pošto posete muzejima u doba korone nisu opcija, mnogi muzeji širom sveta odlučili su da omoguće onlajn ture svojih postavki.

LUVR

Jedan od najpoznatijih svetskih muzeja i znamenitosti Pariza, grada svetlosti, svima zainteresovanima je obezbedio pristup onlajn obilascima mnogih postavki kao što su izložba Advent umetnika, egipatski eksponati, rovovi Luvra i Apolonova galerija. Ako kliknete na predmete, možete da se informišete i o njihovoj istoriji.

Onlajn ture možete naći OVDE.


ERMITAŽ

Najpoznatiji i najbogatiji ruski muzej zadivljuje svakog posetioca koji ima priliku da otputuje u Sankt Peterburg, a sada možete i virtuelno da koračate njegovim veličanstvenim prostorijama i elegantno ukrašenim hodnicima uz mogućnost da na svaki eksponat kliknete i vidite ga izbliza.

Onlajn turu možete naći OVDE.


VAN GOG

Muzej Van Gog iz Amsterdama je nedavno otvorio svoja vrata posetiocima i u virtualnom svetu – ova jedinstvena kulturna ustanova godinama privlači sve više poštovalaca tragičnog i genijalnog slikara da posete najveću Van Gogovu kolekciju sa 200 slika, 500 crteža i preko 750 privatnih pisama. Da biste zavirili u svet Van Goga, potreban je samo jedan klik.

Onlajn ture pronađite OVDE.


UFICI

Čuvena galerija i simbol italijanske renesanse smešten u srcu Firence, Ufici, dom je umetničkoj kolekciji jedne od najpoznatijih porodica – Mediči. A sada Ufici galeriju možete da posetite iz udobnosti vašeg doma.

Prošetajte se Ufici galerijom onlajn OVDE.


MASP

Neprofitni i prvi moderni brazilski muzej MASP (Museu de Arte de São Paulo) jedinstven je po tome što su sve slike izložene tako da deluje kao da lebde u vazduhu. Ako vam nije jasno kako su to uspeli, zavirite u muzej putem interneta i saznajte.

Onlajn ture se nalaze OVDE.


METROPOLITEN

Popularni njujorški muzej je ujedno među najvećim muzejima u Americi i u njemu se nalaze najznačajnije svetske kolekcije umetnosti i čuvena dela kao što su Dijego Velaskez – Huan de Pareha i Van Gog – Arležanka. Jedan od retkih muzeja koji ima i zvanični nadimak – The Met – nalazi se na istočnom kraju Central parka, ali je trenutno otvoren samo na ekranu vašeg kompjutera.

Zavirite u The Met OVDE.


BRITANSKI MUZEJ

Najstariji muzej na svetu, osnovan 1753. godine, je i najbogatiji muzej koji je posvećen istoriji čovečanstva. Sadrži preko 8 miliona dela, uključujući i kolekciju starog Egipta i Sudana, kolekciju Praistorije, Evrope, Grčke, Rima i mnoge druge. Ako budete imali priliku da posetite London u budućnosti, doživite muzej uživo, a do tada ga možete doživeti onlajn i to odmah.

Istražite Britanski muzej OVDE.


VATIKAN

Vatikanski muzeji su čuveni po najvećim svetskim remek-delima – od jedinstvenih freski u Rafaelovim sobama do vrtoglavog plafona u Sikstinskoj kapeli. Pomoću virtuelne ture možete videti i Gregorijanski svetovni muzej, Vatikansku pinakoteku, Etnološki muzej i mnoge druge.

Vatikanski muzeji vas čekaju OVDE.


PERGAMON

Jedan od najvećih muzeja u Nemačkoj, Pergamon u Berlinu je svima omogućio pristup svojoj bogatoj istorijskoj kolekciji – od antičkih zbirki (Antikensammlung) do Srednjeistočnog muzeja (Vorderasiatisches Museum), ali i Muzej islamske umetnosti.

Za onlajn obilazak muzeja kliknite OVDE.


GUGENHAJM

Čuveni muzej u Njujorku omogućio je da deo njihove postavke bude dostupan onlajn. Pogledajte dela slavnih umetnika poput Pita Mondriana i Pabla Pikasa i prepustite se njihovoj genijalnosti.

Više informacije pronađite OVDE.


Ovih 10 muzeja su naše preporuke, a ukoliko želite da vidite kompletnu kolekciju muzeja koji su otvorili svoja vrata onlajn putem portala Google Arts & Culture, kliknite OVDE.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: