Predstava “Gospođica” premijerno onlajn na JDPTV

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) će u četvrtak 23. aprila na kanalu JDPtv premijerno onlajn emitovati predstavu “Gospođica” Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića.

Reprize će biti emitovane u petak 24. aprila i subotu 25. aprila u 21 čas i u nedelju 26. aprila u 18 i 21 čas.

Podeljena kao Andrićev roman na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave “Gospođica” Gorčina Stojanovića odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. U tim okolnostima odigrava se i uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno sa mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se nalazila, sve postavila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Predstava “Gospođica” nastala je na osnovu dramatizacije Marka Foteza, napisane 1962. godine, u vreme kada je Ivo Andrić bio predsednik Umetničkog saveta Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U predstavi koja je premijerno izvedena na Sceni “Ljuba Tadić” 26. aprila 2013. godine igraju Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jamina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelka Simić, Stefan Bundalo, Dejan Dedić.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: