Uživajte u izložbi venčanica Žan Pol Gotjea uz stručno vođenje

Izložba “Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve” u Muzeju savremene umetnosti privukla je veliku pažnju ljubitelja mode i umetnosti, zbog čega je Muzej organizovao stručno vođenje kroz nju. Stefan Žarić, istoričar umetnosti i kustos mode svakog vikenda zainteresovane posetioce vodiće kroz izložbu. Uz to, svake subote i nedelje tokom trajanja izložbe biće održavane posebne radionice namenjene deci.

Tema prvog stručnog vođenja koje će biti održano ovog vikenda 12. i 13. decembra u 12 časova, je “Modni manifest Žan Pol Goteja“. “Žan-Pol Gotje je u svom dizajnu sledio jedno pravilo, a to je da pravila nema. Eklektičan modni izraz koji se kreće između larpurlartizma francuske visoke mode, pariskih kabarea, budoara i burleski, panka londonskih ulica, njujorškog andergraunda i američkog pinapa rezultirao je kompleksnim umetničkim opusom koji obiluje dihotomijama. Odgovarajući na duh vremena a potom ga i dekonstruišući, Gotje naglašava individualnost i slobodu izbora kao ključne komponente svoje kreatorske poetike. Od kultne mornarske majice i “kornet“ korseta pa do poslednjeg poklona publici u januaru 2020. godine, francuski modni umetnik, što Gotje svakako jeste, ostavio je iza sebe nasleđe koje podjednako živi na ulicama, modnim pistama, ali i u muzejima. Uvodno vođenje će upravo ispratiti formiranje svojevrsnog modnog manifesta Žan Pol Gotjea, od modnih pista do Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, postavljajući, te odgovarajući na pitanje: Da li je modi mesto u muzeju?” – ističe Stefan Žarić.

Istoričar umetnosti i kustos mode u Artis Centru, Stefan Žarić posebno je fokusiran na oblast muzeologije mode. Kao stipendista Vlade Sjedinjenih Američkih Država, Evropske komisije, Asocijacije istoričara mode, Komiteta za kostim Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) i Geti fondacije znanje iz istorije i teorije mode sticao je u Americi, Estoniji, Velikoj Britaniji i Japanu. Za master rad o modnim ilustracijama Milene Pavlović Barili, Stefan Žarić nagrađen je prestižnom jubilarnom nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti. Trenutno pohađa doktorske studije na Univerzitetu u Novom Sadu, na kojima se bavi temom mode u engleskoj književnosti.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu misli i na svoje najmlađe posetioce, pa će za njih biti organizovane radionice namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina. Program radionica realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog. Kroz teme kao što su: kreiranje i izrada odeće i kostima za lutke i super heroje, izrada maski, aksesoara za glavu, delova kostima, polaznici radionica će imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žan Pol Gotjea i da im se približi jedna nova vrsta dimenzije iz oblasti savremene umetnosti kojoj modni dizajn jednim delom pripada. Ovog vikenda, 12. decembra, tema radionice će biti – moj kostim.

”Na ovoj radionici ćemo obrađivati temu kostima kroz rad umetnika Žan Pol Gotjea. Koji je značaj kostima kroz istoriju, gde sve prepoznajemo kostim, kostim kao modni izraz , uticaji i zanimljivosti pod kojima je Gotje formirao svoj stil izražavanja i slično” – kaže Natalija.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: od 13 do 14:30 i od 15 do 16:30 časova u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen. Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem imejla dk@msub.org.rs. U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom radionice će biti održane u malim grupama (maksimalan broj polaznika je desetoro po grupi) uz sve propisane mere zaštite kao što su obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, dezinfikovanje ruku sredstvom na bazi alkohola i rastojanje od dva metra između dve osobe.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: