Šta vam je zaista neophodno za savršeno venčanje

Od malih nogu učili smo da je srećan kraj bajke onda kada se princeza i princ venčaju, da je venčanica haljina o kojoj svaka devojka mašta, a dan kada izgovara sudbonosno “da” njen najradosniji dan u životu.

Moramo odmah da vam otkrijemo da su vas pogrešno učili. Venčanje nije srećan kraj, već početak novog poglavlja koje svakako neće svakog dana biti bajkovito. Ali čini nam se da se ostale stvari nisu mnogo promenile. I dalje je venčanica najvažnije haljina koju ćete poneti i taj dan bi zaista trebalo da vam ostane u sećanju kao jedan od najlepših dana u životu.

Današnji svet globalizacije, društvenih mreža, interneta, daje nam uvid u raskošna venčanja muzičkih i holivudskih zvezda, članova kraljevskih porodica, uspešnih sportista, poznatih blogerki. Internetom kruže fotografije hiljada luksuznih cvetnih aranžmana, preskupih i originalnih mesta na egzotičnim destinacijama, venčanica najpoznatijih svetskih kreatora i elegantnih svatova.

Kada izgovori ono prvo “da” dečku koji se konačno odlučio da postavi najiščekivanije pitanje i počne da se drugaricama hvali svojim prstenom, svaka devojka mašta o tom danu upravo na osnovu onog što je videla na fotografijama zvezda koje žive nekim glamuroznim životom. A stvarnost je dosta drugačija. Večina nas će svoju venčanicu iznajmiti, odlučićemo se za skromniju dekoraciju, neće nam pevati dobitnici Gremija, a naši rođaci neće doći obučeni kao svatovi na kraljevskim venčanjima.

Ništa od toga ne bi smelo da vas obeshrabri, već sasvim racionalno sagledajte svoje mogućnosti i na osnovu njih odredite prioritete. Koliki god da je budžet koji ćete izdvojiti za ovu proslavu, vi možete imati venčanje iz snova. U nastavku vam donosimo stavke koje su neophodne za vaše savršeno venčanje.

MLADOŽENJA

Da, trebalo bi da se mladoženja podrazumeva, jer bez njega nećete moći da se venčate, ali on je jedino što ne bi smelo da se podrazumeva. U euforiji oko izbora torte i savršene frizure, mlade često zaborave upravo ono zbog čega su se odlučile da proslave taj dan – svog verenika.

Venčanje jeste dan o kome više maštaju devojčice, ali ne zaboravite da je to podjednako i njegov dan, koliko i vaš. Venčanje će proći, a vaš zajednički život tek treba da počne. Zbog stresa oko organizacije često dolazi do svađe između mladenaca, ali nemojte dozvoliti da se to dogodi vama.

Uključite svog partnera u izbor svake stavke. Verovatno mislite da se vi bolje razumete u pozivnice ili ukrase, možete napraviti same uži izbor, a njemu prepustiti da izabere između njih.

Kada je u pitanju odelo, kao i svi ostali detalji koje će vaš mladoženja nositi, budite uključene u njegov izbor, ali dozvolite da na kraju izbor ipak bude njegov jer je on taj koji će u tom odelu provesti svoj najlepši dan i najvažnije je da se u njemu oseća prijatno.

Isto važi i za burmu. Ukoliko ne možete da se dogovorite, nije neophodno da kupite identične burme. Ovaj simbol vašeg braka nosićete svakodnevno godinama i jako je važno da oboje izaberete model za koji smatrate da će vam odgovarati i nakon nekoliko decenija.

SLOGA

U pripremi za venčanje na internetu ćete pronaći različite spiskove koji uključuju slatki sto, poklone za goste, vatromet, dron i ostale “nephodne” stavke za savršeno venčanje. Međutim, često se zaboravlja ono najvažnije. Savršenog venčanja neće biti uprkos najboljim fotografima i dekoraterima ako u vašim porodicama ne vlada sloga po pitanju ovog događaja. Nažalost, često se može dogoditi da vaši, ili roditelji vašeg verenika i vi ne delite ideju o tome kako bi ovaj dan trebalo da izgleda. Do nesuglasica često dolazi kada su u pitanju broj gostiju, izbor muzike, običaji, ali i mnoge druge stvari.

Jako je važno da u brak uđete srećni, opušteni i rasterećeni. Pre početka organizacije neophodno je da odredite budžet, kao i ko je zadužen za koliki njegov deo. Ukoliko roditelji učestvuju u plaćanju svadbe, oni mogu smatrati i da polažu pravo na učestvovanje u organizaciji. Unapred saslušajte svačija očekivanja, pokušajte da objasnite svojim porodicama da je ovo ipak vaše venčanje, ali napravite i određene kompromise koji neće remetiti vašu viziju savršenog dana, kako biste ispunili i želje vaših najdražih i svima ovaj dan pretvorili u najlepšu uspomenu.

SMIRENOST

Organizacija velikog događaja, kakvo je venčanje, po pravilu uključuje veliki broj ljudi, a samim tim i nosi rizik da nešto ne pođe po planu. U mesecima koji prethode vašem najvažnijem danu komuniciraćete sa menadžerom restorana, dogovarati muzičku listu sa bendom, osmišljavati mesta za fotografisanje sa fotografom, prepravljati venčanicu, naručivati tortu i burme, dogovarati šminku i frizuru, praviti raspored sedenja, birati pozivnice i dekoraciju i imati veoma mnogo obaveza. Uz vaše svakodnevne obaveze, neminovno je da ćete se umoriti zbog svega i biti pod stresom. Kada se tome doda uzbuđenje zbog približavanja dana o kome ste toliko dugo maštale, veoma je verovatno da će vas u nekom trenutku uhvatiti nervoza i panika.

Kako biste to izbegle, sa planiranjem počnite na vreme. Pre svega istražite različite opcije koje odgovaraju vašem budžetu i odlučite kakvo venčanje želite. Odredite broj gostiju i počnite istraživanje lokala koji odgovaraju tom broju. Posavetujte se sa prijateljicama i poznanicama koje su se već udale, kao i sa drugaricama koje su prisustvovale venčanjima u različitim restoranima. Nakon što izaberete restoran, odlučite se za muziku. Neki bendovi su veoma popularni pa je potrebno rezervisati ih i godinu dana ranije. Kada je muzika u pitanju, najvažnije je da odlučite da li želite da dozvolite naručivanje pesama, ili ne.

Nakon restorana i muzike, neko vreme možete da odmorite istraživajući ostale stavke. Isprobajte različite modele venčanica kako biste otkrile koji vam kroj najviše odgovara. Na vreme zakažite venčanje kod matičara, kao i u crkvi, isprobavajte burme, frizuru i šminku i uživajte u pripremama.

Kada se venčanje približi, zakažite sebi masažu ili pokušajte da se opustite na drugi način. Zamolite porodicu i prijatelje da vam pomognu u poslednjim pripremama kako biste mogle da se odmorite u danima pred svadbu. Ne dozvolite da vas poremete gosti koji u poslednjem trenutku otkazuju dolazak ili loša vremenska prognoza. Ne nervirajte se zbog stvari na koje ne možete da utičete.

Koliko god da ste sa organizacijom počele unapred i mislite da ste sve savršeno isplanirale, tog dana se mogu dogoditi stvari koje niste mogle da predvidite. Možda će pasti kiša ili ćete uflekati venčanicu, možda će šminkerka zakasniti ili će kum zaboraviti burme. Možda će vam izaći bubuljica ili torta neće ispasti onakva kakvu ste je zamislili.

Ali sve su to sitnice koje ćete jednog dana prepričavati kao anegdote. Ne zaboravite da su se svi okupili kako bi proslavili vašu ljubav, da je to dan koji ste dugo čekali, da treba da budete najsrećnija i najveselija osoba i uživate u svom venčanju. A pre svega ne zaboravite da je taj dan samo početak života sa vašom voljenom osobom i da ne želite da ga započnete nervozne i uplakane. Uživajte sa svojim mladoženjom, sa porodicom i prijateljima, jer za nekoliko godina nećete pamtiti lošu frizuru ili uveo bidermajer, već osećanje sa kojim ste gledali svog muža pred oltarom i žurku u kojoj su učestvovali svi vaši najdraži.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: