Dobra organizacija – šta to zapravo znači

Neretko viđamo sve te super žene koje su uspešne u svom poslu, stan im je uvek čist, ručak skuvan, deca nasmejana, a one isfenirane i spremne za izlazak posle uspavljivanja dece. Koliko smo samo puta čuli da je ključ u dobroj organizaciji. Zato vam otkrivamo šta zaista znači dobra organizacija.

Odredite prioritete

Često možete čuti kako neki ljudi “sve stižu” i pored male bebe ili odgovornog posla i troje dece. Niko ne stiže zaista sve. Ali je pitanje šta je za koga sve. Morate biti svesni šta je ono što je vama važno, šta čini da se osećate uspešnima i pronađete unutrašnje zadovoljstvo i mir. Svakodnevno se neke stvari moraju žrtvovati. Nekome je važnije da je stan uvek uredan, nekome da ima urađen manikir, nekome da popije kafu sa prijateljicom, neko će slobodno vreme iskoristiti da više odspava, a neko da gleda televiziju. Postavite na svoju listu prioritete i držite se njih. Oni se mogu menjati na nedeljnom ili mesečnom nivou. Nekad ćete shvatiti da ste ih pogrešno odreditili. Upoznajte sebe i otkrijte šta je to što je za vas zaista najvažnije.

Ne poredite se sa drugima

To što vaša komšinica svakog meseca pere prozore ili deca vaše koleginice idu na 5 različitih vannastavnih aktivnosti ne znači da morate i vi, odnosno vaša deca. Na društvenim mrežama retko ćete videti fotografije uplakane i nervozne dece jer niko ne želi takve uspomene, ali to ne znači da i nasmejane bebe sa Instagrama nemaju grčeve, a njihove mame podočnjake koje su sakrile šminkom. Svi volimo da se predstavljamo u najlepšem svetlu pa goste ne zovemo u stan dok nam na fotelji stoji gomila neispeglanog veša, a sudopera je puna prljavih sudova. Ne kačimo slike sa masnom kosom i iskrazanim lakom na noktima. Zaboravite na to kako druge žene izgledaju, vi ste jedinka za sebe i to što njih čini srećnima ne znači da će i vas. Ne postoji bolja majka vašem detetu od vas čak i ako niste same napravile rođendansku tortu.

Planirajte unapred

Jedna od ključnih stvari kada je organizacija u pitanje je planiranje. Neretko na umu imamo duge spiskove obaveza koje treba završiti u toku dana ili nedelje, a najbolji saveznik biće vam planer. Držite kalendar na vidnom mestu kako bi svi članovi porodice imali uvid u zajedničke obaveze i aktivnosti. Isplanirajte unapred šta ćete kuvati cele nedelje kako ne biste morali svakog dana u nabavku. I držite se rasporeda. Ako vam je dete zaspalo, iskoristite to vreme za obavljanje planiranih zadataka i ne gubite vreme na telefonu.

Koristite pomoć

Nije moguće da sve postignete sami i ne treba da se junačite. Nekome će značiti da baka pričuva dete, a neko želi da o detetu brine sam, ali zato možete uzeti pomoć u stanu. Zaista nije neophodno da vi lično perete kupatilo. Važno je da je ono čisto. Danas jednostavno možete naručiti zdravu i ukusnu hranu iz omiljenih restorana, a vi umesto u kuhinji možete provesti vreme u igranju sa decom. Da li zaista morate peglati sve komade veša? Pojednostavite. Koristite izume moderne tehnologije koji nam olkašavaju život. Uložite u mašinu za pranje sudova, sušenje veša ili robot usisivač i dugoročno će vam se isplatiti jer vaše slobodno vreme ima najveću vrednost.

Uključite decu u svoje aktivnosti

Kako biste uspeli da obavite kućne obaveze ili se družite sa prijateljima važno je da decu otpočetka navikavate na te situacije. Bebu možete nositi u kenguru dok kuvate ručak, spustite je u ljuljašku i pričajte joj ili pevajte dok peglate. Ako nemate kome da je ostavite možete je povesti i kod frizera. Zvuk fena će je verovatno uspavati a vi ćete za to vreme dobiti frizuru. Naviknite dete da spava i na drugim mestima osim u svom krevecu kako biste mogli sa njim da odete na piće sa prijateljima. Dajte detetu krpu dok čistite po stanu kako bi “vam pomagalo”. Osim što će se zanimati i što ćete provoditi vreme zajedno, učiće se i obavezama. Postavljajte zajedno sto. Dok obavljate ovakve kućne poslove možete razgovarati sa detetom, a svaki trenutak istovremeno će koristiti i za vaspitavanje davanjem ličnog primera.

Odmorite

Kako biste uspešno obavljali sve poslovne i privatne obaveze, bili dobra majka i supruga, ostali zdravi i zadovoljni, važno je da odvojite vreme za sebe i odmorite. Nekada će vam ako imate malu bebu značiti i da izađete i prošetate oko zgrade, nekome će prijati odlazak na masažu, neko se relaksira čitanjem, neko vežbanjem, a u redu je i da uzmete ceo vikend za sebe i otputujete van grada.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: