Kako izbeći stres na venčanju

Stres je, sva istraživanja pokazuju, jedan od glavnih uzročnika mnogih bolesti. Savremeni brzi način života, konstantna žurba, koordinacija između porodičnih i poslovnih obaveza, između očekivanja drugih i sopstvenih želja, donosi nam neminovni stres. Kada pomislimo na stres, najčesće pomislimo na negativne događaje, na neočekivane probleme na poslu ili u privatnom životu, ali ne treba zaboraviti da nam i najlepši događaji, kao i oni koje smo dugo planirali i preželjkivali takođe donose stres.

Bez obzira što se radi o jednom od najlepših dana u vašem životu, venčanje je i jedan od najstresnijih događaja. I nije samo taj jedan dan izazov, već često i dani, nedelje i meseci koji mu prethode. Upravo zbog toga što se radi o jednom od najlepših događaja koji se, organizuje jednom u životu, postoji i pritisak da sve bude onako kako ste maštali.

Ovaj pritisak predstavlja prvu stvar koju treba da odbacite. Zaboravite na venčanja iz filmova i romana, na savršene fotografije na društvenim mrežama i u časopisima, na sve detalje koji mislite da su vam potrebni. Ukoliko se udajete za muškarca kog volite pred porodicom i prijateljima koji vas vole, to će biti savršeno venčanje. I ne treba da liči na kraljevska ili holivudska venčanja, već na vas dvoje.

Planirajte dovoljno unapred, ali ne pokušavajte da isplanirate svaki detalj. Jedna od ključnih stvari kako bi izbegao stres pre i na samom venčanju je da sa pripremama krenete dovoljno ranije kako biste stigli da organizujete sve što je potrebno. Ipak, ne pokušavajte da isplanirate svaku sitnicu jer je to nemoguće. Budite spremni na improvizaciju jer gotovo nikada nije sve baš onako kako ste zamislili.

Delegirajte obaveze. Iako često mlade žele da drže sve konce u svojim rukama i same organizuju sve do najsitnijeg detalja, to ni fizički ni psihički nije moguće. Ukoliko se istrošite pre samog venčanja, na njemu ćete biti umorne i nećete moći da uživate. Takođe, upravo preveliki spisak obaveza koje namećete sebi stvara najveći stres. Zbog toga zamolite članove porodice, kumove i prijatelje da vam pomognu.

Odmorite pre venčanja. Izdvojite dan pre venčanja da se posvetite sebi. Idite u spa, na masažu, tretmane koji vam prijaju, čitajte knjigu ili gledajte omiljenu seriju. Isključite telefon tog dana i zaboravite na venčanje. Ne ostavljajte nikako obaveze za poslednji dan jer će vam mnogo značiti jedan dan odmora i opuštanja kako biste sutradan bile najveselije na svojoj svadbi.

Ne nervirajte se zbog stvari koje ne možete da promenite. Koliko god da mislite da ste isplanirali sve unapred, postoje stvari koje ne možete da predvidite i na koje ne možete da utičete. Možda će pasti kiša ili biti pretoplo, možda će frizerka zakasniti ili će vam se pokvariti frizura, možda će cveće uvenuti od vrućine ili će se neko razboleti, možda će vam izaći bubuljica tog dana ili će kum zaboraviti burme, možda gosti neće sesti po predviđenom rasporedu ili će bend odsvirati pogrešnu pesmu za prvi ples, možda torta ili dekoracija neće ispasti onako kako ste ih zamislili. To su stvari koje se dešavaju i koje ne smete da dozvolite da vam pokvare dan. Bez obzira na šminku, frizuru, tortu, pesmu i goste, to je i dalje vaš najlepši dan i samo od vašeg stava i raspoloženja zavisi da li ćete ga pamtiti po svim veselim trenucima ispunjenim emocijama, ili po nesavršenostima koje vam jednog dana sasvim sigurno neće biti važne. Ne dozvolite da se kajete što niste uživali u svojoj svadbi. I zapamtite, ovog dana, a i svakog drugog, ne radi se o hrani i piću, o haljini i cipelama, o cveću i svećnjacima, već o vašoj ljubavi.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: