Prednosti pozitivne komunikacije između roditelja i deteta

Da li nekada imate utisak da niko ne može da vas iznervira kao vaše neposlušno dete? Kada je dete neposlušno roditelji često galame ili ga kažnjavaju, ne razmišljajući da deca, posebno mala, ne razumeju šta je za njih opasno i nedozvoljeno.

Umesto što ćemo ih kazniti ili vikati na njih kada nešto pogrešno učine treba da se fokusiramo na pružanje pomoći kako bi dete razumelo šta želimo da uradi.

Često mislimo da samo dela govore o nama, a ne zaboravljamo da su reči veoma važne i da ih moramo pažljivo koristiti. One znaju da motivišu i ohrabre, ali takođe, neprilagođena komunikacija može da blokira i obeshrabri dete, što svakako može ostaviti posledice na druge segmente njegovog života.

Zato je važno da zanemarimo kritiku, koristimo miran ton kako bi nas dete saslušalo i najvažnije, da usmerimo pažnju ka rešenjima, odnosno da se posvetimo detetu i objasnimo mu šta želimo od njega.

Roditelji i deca će se osećati mnogo prijatnije u odsustvu negativne energije, što nas svakako podstiče da pribegavamo pozitivnom načinu komuniciranja.

Deca najbolje uče kroz igru, ali i kroz posmatranje i oponašanje, zato prilagodite komunikaciju njihovim godinama, budite im dobar uzor i naravno trudite se da sarađujete koliko god vam se to nekada čini nemoguće.

Samopouzdanje, sigurnost, poverenje, zdrav autoritet, razvoj inteligencije, motivacija, podsticanje misaonih procesa u traganju za rešenjima, saradnja i međusobno uvažavanje samo su neke od prednosti pozitivne komunikacije za koje se sigurno vredi potruditi.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: