Kako izabrati muziku za svadbu

Kada započnete planiranje svog venčanja i svadbenog veselja, nakon što pronađete odgovorajući prostor, sledeća stvar koju morate izabrati je muzika. Odgovarajuća muzika zapravo je najvažniji element koji će odrediti vaše slavlje, tako da je potrebno da joj posvetite dovoljno pažnje.

Vaši svatovi će verovatno vrlo brzo zaboraviti kakva je bila torta, dekoraciju većina neće ni primetiti, frizura i šminka će se u nekom trenutku pokvariti, ali ono što će ostaviti utisak kada vaši rođaci i prijatelji odu sa svadbe, i što će se mesecima, možda i godinama prepričavati je vesela atmosfera koja je svakog svata naterala da ustane i zaigra. Za odličnu atmosferu, koju svi parovi žele na svojoj svadbi, potrebne su dve stvari: veseli mladenci i dobra muzika.

Pre svega morate odlučiti da li želite da unajmite bend koji svira programsku muziku ili ćete dozvoliti naručivanje pesama. Ukoliko se odlučite za naručivanje pesama, proći ćete jeftinije, ali rizikujete da bend veći deo dana provede ispunjavajući muzičke želje vašim rođacima, ne vodeći računa o mladencima i atmosferi. Ukoliko znate da imate prijatelje i rođake koji će želeti da iskoriste ovu priliku da slušaju pesme po svom ukusu, koje neće odgovarati vama i većini svatova, naručivanje pesama nije dobra ideja jer ne želite da se vaše slavlje pretvori u proslavu u kojoj će uživati mali broj ljudi.

Nijednog trenutka nemojte zaboraviti da je to vaša svadba i da je najvažnije da se vi na njoj osećate dobro. Ukoliko su mladenci raspoloženi, i ostali će im se pridružiti u veselju, jer svi su tog dana tu da bi proslavili vašu ljubav i sa vama podelili radost zbog sklapanja vašeg braka.

Bez obzira kakvu vrstu muzike želite, u potragu za bendom krenite na vreme jer bendovi nekada budu rezervisani i po godinu dana ranije, pogotovo ako se venčavate u popularnim mesecima kakvi su maj ili septembar.

Napravite spisak bendova koji vam se sviđaju. Na internetu možete pogledati snimke proslava na kojima su svirali, ali za pravi doživljaj poslušajte ih uživo. Raspitajte se da li će svirati u nekom klubu ili restoranu jer ćete tek kada ih čujete na taj način moći da steknete pravi utisak o tome da li je to ono što želite za svoju svadbu. Prilikom izbora benda vodite računa o kvalitetu izvođenja pesama, ali i o atmosferi koju prave. Dobar bend će sam prepoznati kada je vreme za koju pesmu. Takođe, vodite računa da bend ne pravi pauze između pesama, jer to može pokvariti atmosferu.

Ukoliko se odlučite za programsku muziku, zatražite od benda da vam pošalje svoj repertoar. Ukoliko se razmišljate između nekoliko bendova, upravo njihov repertoar može biti odlučujuć prilikom izbora. Izaberite onaj bend čiji repertoar više odgovara vašem ukusu, ali vodite računa da na njemu budu i pesme u kojima će uživati vaši gosti. Bez obzira što svadbu treba da pravite po svom ukusu, najbolje je napraviti kompromis i izabrati i hitove koje znaju vašu prijatelji i rođaci, a za koje je poznato da će napraviti odličnu atmosferu.

Bend će vam verovatno dati mogućnost da izaberete pesme sa njihovog spiska koje želite da obavezno odsviraju, kao i one koje želite da izbacite sa repertoara. Nemojte birati previše pesama. Možda će vam se učiniti da želite da čujete neke prelepe balade, ali najbolje je da izbor ostavite bendu koji se bolje razume u stvaranje prave atmosfere. Zbog toga ste ih verovatno i izabrali.

Pesme koje bi trebalo vi da izaberete su one za vaš ulazak, za vaš prvi svadbeni ples, kao i za unošenje torte. Izaberite pesme koje imaju neku simboliku za vas, ali kada je u pitanju ulazak torte odlučite se za neku veseliju pesmu, jer je po pravilu to deo svadbe kada su svi gosti na nogama. Takođe, možete izabrati i poslednju pesmu za vaše slavlje, jer iako vam se možda ne čini tako, kraj je podjednako važan kao i početak.

Prilikom dogovaranja sa bendom, važno je da usaglasite sve ključne stvari; koliko će trajati svirka, koliko će i koliko dugih pauza biti u toku slavlja, koja je cena, kada se vrši plaćanje, da li je moguće produžiti svirku i kolika je cena za to, koliko je članova benda, koji su sve instrumenti uključeni, koliko je pevača, šta im je potrebno od tehničkih uslova i koje su još obaveze obe strane.

Poslednjih godina, mladenci se sve češće odlučuju da osim glavnog benda, angažuju i orkestar koji će svirati na početku dana, dok gosti ulaze u restoran. Tako se možete odlučiti za gudački kvartet koji će napraviti prijatnu i elegantnu atmosferu za početak vaše proslave.

Takođe, parovi se često odlučuju za nastup trubača ili di-džeja u jednom delu svadbe, najčešće posle torte. Ukoliko se odlučite za nastup trubača, važno je da sa njima odredite trajanje nastupa, a isto važi i za di-džeja, sa kojim takođe treba izabrati repertoar.

Ukoliko ćete poštovati običaje i vaš mladoženja dolazi po vas u devojačku kuću, takođe je lepo unajmiti muziku za ovaj deo dana, jer će u tom slučaju žurka početi i pre samog venčanja. To mogu u zavisnosti od vašeg ukusa bili trubači ili manji orkestar sa harmonikom i nekoliko gudačkih instrumenata.

Bez obzira za kakvu se muziku odlučite, ne zaboravite da budete veseli. Vi ste ti u koje će vaše zvanice gledati, vi ste oni koji treba prvi da izađu na podijum i započnu slavlje. Vaši gosti će vam se pridružiti i zajedno sa njima i bendom napravite žurku za pamćenje. Uživajte u svakom minutu ovog dana jer nikada nećete moći da ga vratite.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: