Rovinj – šarmantan mediteranski grad koji obožavaju Beograđani

Leto još uvek nije gotovo, a visoke temperature mame nas da uživamo u ovim danima i iskoristimo ih za (još) jedno kupanje, upijanje sunca i šetnju uz obalu mora. Ukoliko planirate da krenete put mora, predlažemo vam beskrajno šarmantan Rovinj. Do ovog istarskog grada možete stići kolima, a u Hrvatsku možete ući uz negativan test na koronavirus. Mi smo se već spakovali.

Veliki uticaj Italije, kojoj je, možemo slobodno reći do nedavno pripadala, vidljiv je na svakom koraku neodoljive Istre. Mala kamena sela, redovi čempresa, vinogradi, šarene kuće, italijanski nazivi, učiniće da se na trenutak osetite kao da se nalazite upravo u Italiji. Živopisni Rovinj idealna je destinacija sa koje možete krenuti u obilazak najvećeg jadranskog poluostrva.

Nekada ribarsko selo i ribarska luka, Rovinj je danas omiljena destinacija turistima širom sveta. Posebno su ga uvek voleli Beograđani od kojih su mnogi imali stanove u ovom piktoresnom gradu, zbog čega je i nazivan “Malim Beogradom”. Danas Rovinj ima odličnu ponudu luksuznih hotela na obali, ali i veliki izbor privatnih apartmana, tako da svako može pronaći smeštaj u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

U nastavku hotelskih plaža, koje su otvorene i za posetioce koji nisu gosti hotela, nalazi se dugačka obala u hladu borove šume u kojoj možete odmarati uz omiljenu knjigu. Čisto more, prijatan vetrić, sadržaji na vodi i galebovi koji šetaju plažom mamiće vas da na njoj provedete ceo dan.

Kada vam dosadi izležavanje, pripremite udobnu obuću i krenite u šetnju starim gradom. Opiće vas miris tartufa iz malih prodavnica dok se iznad vas suši veš raširen sa prozora, šetaćete između umetničkih galerija, prodavnica nakita, suvenirnica i sladoledžinica posmatrajući prelepe pastelne fasade, u buticima ćete naći italijanske kožne torbe, haljine i zanimljive aksesoare, a predah možete potražiti u nekom od ušuškanih kafića u isprepletanim rovinjskim uličicama. Detalji, šarenilo, nostalgična atmosfera, lavirint uskih kaldrmisanih ulica, kultura, arhitektura, prelepi pejzaži, mnoštvo zelenila, ljubaznost lokalnog stanovništva, skrivena mesta ono su zbog čega se Rovinj neretko nalazi na listama najlepših evropskih gradova.

Ne smete propustiti zalazak sunca u Rovinju. Izaberite neki od restorana u luci i uživajte u odličnoj gastronomskoj ponudi sa nestvarnim pogledom u kome se spajaju more i nebo uz usidrene ribarske čamce i stari grad iz kog se izdiže zvonik Svete Eufemije. Ovo je ujedno i simbol grada bez kog se ne može zamisliti nijedna slika Rovinja. Visoki zvonik sa kipom svetice rađen je po uzoru na zvonik bazilike Svetog Marka u Veneciji.

Na meniju vas očekuje veliki izbor sveže ribe i morskih plodova, a morate probati čuvenu istarsku pastu pjukance, dinju sa pršutom, bakalar na bijelo i naravno tartufe. Sve to najbolje će ići uz Malvaziju iz neke od lokalnih vinarija.

Za savršeno istarsko veče uputite se na koktele u romantični Mediteraneo bar koji se nalazi na stenama sa prelepim pogledom na more.

Iskoristite odmor u Rovinju da napravite izlete i bolje upoznate Istru. Obiđite šarmantni umetnički grad Grožnjan, Nacionalni park Brijuni gde se nalazila letnja rezidencija Josipa Broza, probajte ostrige u Limskom kanalu, obiđite vinariju Kozlović, hotel i vinariju Menegheti, ali i brojna šarmantna mesta, kako na obali, tako i u unutrašnosti Istre.

Čak i ukoliko ovog leta ne stignete do Rovinja, on se mora naći na vašoj listi. U Istri možete doživeti i magičnu jesen, uz moštvo manifestacija, mediteranski ambijent i miris kestenja, a manji broj turista omogući će vam da bez gužve svim čulima uživate u ovoj prelepoj regiji.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: