Kako je lepota postala imperativ čak i kod devojčica

Poslednjih decenija masovni mediji i društvene mreže uspeli su da izvrše ogroman uticaj na veći deo planete, pa tako i na one najmlađe. Kao osnovne vrednosti istakle su se materijalne stvari i fizički izgled. Sve je više devojaka nezadovoljnih svojim izgledom koje teže ka tome da isprave svaku nesavršenost na svom licu i telu kako bi ličile na isfotošopirane fotografije ličnosti iz javnog života.

Posmatrajući tinejdžerke na društvenim mrežama možemo primetiti da kao osnovni atribut ističu svoj izgled, da se prerano šminkaju i pokušavaju da izgledaju starije. Naravno, ovo nije karakteristično samo za tinejdžerke, već i za veliki broj odraslih ženskih osoba, a deca, kao i kada su mnoge druge stvari u pitanju, samo kopiraju odrasle.

Starosna granica devojaka koje se odlučuju na estetske zahvate drastično se smanjuje, ali ono što posebno zabrinjava je da se smanjuje i starosna granica u kojoj devojčice postaju svesne svog tela i pronalaze mu mane. Jedno istraživanje koje je uzdrmalo psihološke krugove pokazalo je da već sa četiri godine devojčice postaju svesne oblika svog tela, nezadovoljne su njime i smatraju da bi trebalo da budu mršavije.

Građenje samopouzdanja jedna je od najvažnijih lekcija koju bi deca trebalo da savladaju. Samopouzdanje predstavlja osnovnu sliku koju imamo o sebi, a zasniva se na tome da cenimo sopstvene kvalitete, znanja i vrednosti, nevezano za fizički izgled, kao i da imamo osećaj da smo voljeni i prihvaćeni od svog okruženja. Umesto da cene svoje talente i obrazovanje, devojke, ali i devojčice danas brinu isključivo o svom izgledu, i samopouzdanje pokušavaju da izgrade na temelju njega.

Sve ovo karakteristično je nažalost za siromašna društva, jer ekonomsku prate i socijalna i moralna kriza. Na ceni prestaje da bude obrazovanje i rad, već se traže što lakši i brži načini za sticanje bogatstva. Ovome u prilog idu i rijaliti programi koji kao idole ističu osobe koje su slavu stekle bez talenta i truda.

Prilikom vaspitavanja deteta moramo biti svesni poruka koje im svakodnevno nenamerno šaljemo. Opsednutost majke svojim izgledom, kao i komentari oca o izgledu neke ženske osobe upravo utiču na to kakav stav će devojčica izgraditi o ovoj temi. Decu je važno naučiti da smo svi različiti, da lepota i jeste u tome što imamo različite kvalitete i da moramo ceniti kako svoje, tako i tuđe osobine. Devojčicama treba pokazati primere uspešnih žena, podsticati ih da se takmiče na školskim takmičenjima, obrazuju, uče strane jezike i različite veštine, ali pre svega sopstvenim primerom im pokazati da sreću ne čini uzak struk, velike grudi ili pune usne, da je zabavno posećivati muzeje i pozorišta, a ne salone lepote i da odmor treba provesti uz knjige, a ne pred ekranima.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: