Reka Gradac – smaragdni biser zapadne Srbije

Za sve one koji vole da uživaju u čarima netaknute prirode, da upoznaju prelepe predele, a ujedno da potraže odmor i osveženje od letnje žege, donosimo zanimljiv predlog.

Srbija je bogata prirodnim oazama za koje mnogi od nas nikada nisu čuli. Jedna od takvih oaza jeste reka Gradac, smaragdni biser zapadne Srbije, kako je mnogi zovu. Ovo mesto pravi je izbor za jednodnevne izlete i spas od visokih letnjih temperature koje su pred nama.

Smatra se jednom od najčistijih reka u našoj zemlji, a i u Evropi. Izvire ispod planine Povlen, a posle nekoliko kilometara ponire i ponovo izbija kod sela Bogatić, iznad manastira Ćelije, odakle odlazi prema Valjevu i uliva se u Kolubaru.

Prelepi kanjon Gradca dug je 22.7 km i idealan je za sve one koji vole pešačenje, avanturu i zabavu. Kanjon je ispresecan sa oko 70 pećina, od kojih je najpoznatija Degurićka pećina, koja datira iz Ledenog doba. Do nje je Gradac vekovima probijao put sve dok nije i prigrlio vodu iz pećinskog vrela. Ova reka pravi mnogobrojne ponire kroz rastresito tlo i nasipe, što je jedna od njenih osnovnih karakteristika koja je zaslužna za njenu čistoću, jer se voda probija kroz sitne pukotine, ostavljajući nečistoće iza sebe. Prolazak kanjona uopšte nije naporan, nema velikih visinskih razlika, staza je solidno markirana i ne postoji mogućnost da se zaluta.

Klisura reke Gradac prohodna je celim tokom, ali je povremeno potrebno pregaziti reku. Za odlazak na Gradac idealni su letnji meseci, jer je voda hladna. Reka na više mesta pravi manja ili veća jezerca u kojima je moguće kupanje i pecanje.

O prošlim vremenima i bogatom nasleđu svedoče manastir Ćelije, Lelička vodenica, Visoka pećina, Kastrum, ostaci srednjovekovnog utvrđenja u ataru sela Branegović, dok brojni vidikovci danas omogućavaju da se panorame šire u okolinu klisure.

Zbog svog prirodnog značaja ova reka je zaštićena od strane grada Valjeva i Zavoda za zaštitu prirode Srbije kao predeo izuzuzetnih odlika II kategorije.

Ukoliko želite da napunite baterije, uspostavite balans organizma, uživate u najlepšim prizorima od kojih zastaje dah, udišete čist vazduh i pijete bistru vodu, pobegnete od gradske gužve i toplote, ovo mesto je pravi izbor.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: