Najlepši manastiri Srbije

Na teritoriji naše zemlje nalazi se više od 200 manastira. Oni su svedoci srpske istorije, čuvari kulture, tradicije, baštine i nacionalnog identiteta. Njihova prelepa arhitektura, umetničko bogatstvo koje poseduju i zanimljive priče koje čuvaju privlače ne samo vernike, već i umetnike i turiste. Ukoliko ste u potrazi za manastirom u kojem ćete organizovati venčanje ili krštenje, ili samo želite da krenete u obilazak naše zemlje i otkrivanje njenog duhovnog blaga, u nastavku pogledajte naš izbor najlepših manastira Srbije.

Studenica

Smešten u dolini borove šume kod mesta Ušće na Ibru, u blizini Ibarske klisure, manastir Studenica je svakako jedan od najlepših manastira u našoj zemlji. Ovo velelepno izdanje vizantijsko – raške škole sa freskama iz 13. i 14. veka podigao je Stefan Nemanja kao svoju glavnu zadužbinu, a postao je uzor kasnijim zadužbinama. Kao starešina u Studenici boravio je Sveti Sava pod čijim starateljstvom je ova svetinja postala duhovni, medicinski i kulturni centar Srbije. U sklopu ovog manastirskog kompleksa nalaze se Bogorodičina crkva, crkve Svetog Nikole, Svetih Joakima i Ane, dobro očuvani temelji one posvećene Svetom Jovanu Krstitelju, Gornja i Donja isposnica Svetog Save, konačište i monaški konaci.

Žiča

Između Mataruške Banje i Kraljeva nalazi se manastir Žiča, koji je jedan od najupečatljivijih zdanja zbog svoje fasade crvene boje. Podigao ga je kralj Stefan Prvovenčani koji je tu i krunisan 1217. godine, a nakon njega u ovom manastiru krunisano je i ustoličeno još šest srpskih kraljeva. Crkva manastira pripada raškom arhitektonskom stilu i pod uticajem Svetog Save građena je po uzoru na one sa Svete Gore. Najznačajnija freska u manastiru Žiča je kompozicija “Uspenje Bogorodice”. 

Mileševa

Smeštena je u blizini Prijepolja, na reci Mileševki, a podigao ju je njen zadužbinar, kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. veka, koji je tu i sahranjen. U početku su u ovom manastiru počivale i mošti Svetog Save, dok nisu prenete na Vračar. Freske koje se nalaze na unutrašnjim zidovima Mileševe su najveća slikarska umeća tog doba u Srbiji, ali i slikarstva u Evropi. Remek delo ovog manastira je jedna od najlepših i najčuvenijih fresaka – “Beli anđeo”. U ovom manastiru nalazila se jedna od prvih srpskih štamparija.

Manasija

Manastir iz 15. veka, Manasija – jedan je od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture, i to moravske škole. Pravo ime je zapravo Resava, a “Manasija“ je nadimak koji je nosio Despot Stefan Lazarević, njen zadužbinar. Odmah nakon što je izgrađen, počela je sa radom prepisivačka delatnost “Resavska škola”, što je Manasiju učinilo kulturnim centrom Srbije tog doba. Kompleks manastira koji se nalazi nedaleko od Despotovca čine: crkva, “trpezarija“, u kojoj se nekada nalazila Resavska škola, monaške kelije i pomoćni objekti. Manastir je sa spoljne strane opasan zidinama sa 11 kula, među kojima je glavna “Despotova kula”. Najčuvenije delo u ovom manastiru je freska “Svetih ratnika”.

Sopoćani

Na izvoru reke Raške, kod Novog Pazara, nalazi se manastir Sopoćani. Nedaleko od svoje prestonice Rasa, Sopoćane je u 13. veku podigao kralj Uroš I, čije mošti počivaju u manastiru. Prema arhitekturi, ovaj manastir pripada raškoj školi. Njegovu posebnu vrednost predstavljaju freske koje su vrhunac srpskog, ali i vizantijskog slikarstva. Najpoznatija freska ovog manastira je “Smrt Bogorodice” koja se nalazi na 40 kvadratnih metara.

Đurđevi stupovi

Na šumovitom uzvišenju iznad Novog Pazara nalaze se velelepni Đurđevi stupovi, jedan od najstarijih srpskih manastira i zadužbina Stefana Nemanje. Nastali su tako što se njihov zadužbinar, dok je bio zatvoren u jednoj pećini, zavetovao da će izgraditi manastir posvećen Svetom Đorđu. Kralj Dragutin je potom dogradio crkvu i oslikao njenu pripratu. Na Đurđevim stupovima se vide i istok i zapad, jer su građeni kao kombinacija vizantijskog i romanskog stila, sa dve kule (stupa). Freske su uglavnom oštećene, mada je deo prenet u Narodni muzej u Beogradu, a svakako je najimpresivnija slika “Svetog Đorđa na konju”, koja se nalazi iznad glavnog ulaza u crkvu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: