Praznična bajka u Alzasu

Iako po prolećnim temperaturama ne deluje, praznici su nam sve bliže i nije rano da počnete da planirate putovanje u najlepšem delu godine.

Decembar sa sobom donosi božićne vašare, šarenilo ukrasa, mirise kolača od cimeta, kuvanog vina i punča koji nas greju u hladnim danima i večerima, ušuškanost, okićene ulice, šarene izloge, božićne pesme na trgovima i romantične šetnje po snegu. Zbog toga je ovaj mesec idealan da posetite neki novi grad i osetite njegov praznični duh.

Evropa je bogata gradovima koji neguju tradiciju božićnih vašara i nije lako izabrati jedno mesto u kojem ćete provesti najlepši period godine, ali ovog puta odlučili smo da vas upoznamo sa francuskom prazničnom bajkom i Alzasom.

Na krajnjem istoku Francuske, na granici sa Nemačkom i Švajcarskom, smešten je ovaj region sa Strazburom, kao glavnim gradom u njemu. Strazbur je kroz istoriju često menjao državu kojoj je pripadao, kako su se granice u Evropi menjale, zbog čega je primetan nemački uticaj, ali svoj šarm nikada nije promenio. Nije slučajno ovaj mali grad na Rajni izabran za sedište nekoliko najvećih međunarodnih organizacija – Savet Evrope, Evropski parlament i Evropski sud za ljudska prava.

Nazivaju ga gradom hiljadu crkava, a među njima svakako je najčuvenija katedrala Notr Dam koja je izgrađena u gotskom stilu i koja predstavlja simbol grada. Centar grada nalazi se na spisku svetske baštine Uneska, i to ujedno prvi put da je centar nekog grada proglašen kulturnom baštinom.

Najpitoreskniji deo grada je “Mala Francuska” smeštena na reci, sa šarenim kućicama u kojima su nekada živeli ribari, proizvođači brašna i kožari, a danas možete uživati u romantičnim šetnjama, kupovini suvenira i ukusu tart flambea – lokalnog specijaliteta. Reč je o tankoj pečenoj kori prekrivenoj slanim kremom, lukom i slaninom, koja se služi na drvenoj tabli, a jede se prstima i deli se sa prijateljima uz pivo.

Strazbur nosi epitet “Prestonice Božića”, i to sa razlogom. Na trgu Kleber nalazi se okićena velika novogodišnja jelka, u večernjim satima na bini je organizovan božićni program, a tokom dana možete uživati i u klizanju. Osim njega morate posetiti i trg Gutenberg, ali i sve male ulice u kojima možete uživati u šopingu i prazničnoj atmosferi. Gotovo u svakom delu grada nalaze se božićni vašari na kojima možete jesti kobasice sa kiselim kupusom (šukrutom), specijalitete od sira i piti kuvano vino.

Kada obiđete Strazbur i upijete atmosferu u njemu, kratkom vožnjom vozom možete stići do Kolmara – malog alzaškog grada gde je tokom decembra sve podređeno Božiću. Još šarenih fasada, ulica sa kaldrmom, suvenira, specijaliteta, ukrasa, ukusa i mirisa čeka vas u ovom bajkovitom gradiću koji je prestonica alzaškog vina. Sa svojim predivnim trgovima, fontanama i kanalima, grad nosi naziv “Mala Venecija”, a na vas će ostaviti utisak da ste zalutali u Diznijevu bajku. Tokom praznika, svake večeri, Kolmar je osvetljen sa preko 900 izvora svetlosti u različitim bojama, što dodatno doprinosi romantičnoj i bajkovitoj atmosferi.

Ukoliko vam ostane vremena, obiđite muzeje, idite na vinsku turu i posetite bajkovita sela ove regije. Spremite se na gužvu, jer je ovaj region izuzetno popularan među turistima u vreme božićnih praznika i uživajte u svakom pogledu, ukusu i mirisu dok upijate atmosferu bajkovitog Alzasa.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: