Nove destinacije koje otkrivamo ove godine

Februarski sunčani dani podsećaju nas da proleće samo što nije stiglo i da je vreme da napravimo planove za nove avanture u kojima ćemo uživati sa onima koje volimo. U trci za obavezama neretko zaboravimo da se posvetimo sebi, da naučimo nešto novo, pronađemo unutrašnji mir i obogatimo svoj život uspomenama, a ne stvarima koje gomilamo.

Najlepši trenuci koje pamtimo kada sumiramo prethodnu godinu, deceniju, kada se prisećamo detinjstva i perioda odrastanja najčešće su vezani za putovanja. Porodični odmor, vikend sa prijateljima, istraživanje novih mesta, kultura, običaja, neponovljiva iskustva i avanture ono su što zauvek ostaje urezano u našem sećanju. Putovanja su najlepši način da bolje upoznate i zbližite se sa osobama sa kojima putujete, da upoznate nove ljude, ali i da bolje upoznate sebe.

Svet je prepun zanimljivih destinacija koje nude jedinstvene doživljaje i zbog toga nas raduje što ćemo od ove godine raširenim krilima Er Srbije imati priliku da iz Beograda letimo u čak šest novih gradova. Neretko od nekih destinacija odustajemo jer nam se čine daleke i nedostižne, ali direktni letovi stvaraju mogućnost da lakše i brže stignemo da obiđemo nove delove sveta.

Svetska prestonica satova, grad luksuza i mira, Ženeva, godinama je u samom vrhu najboljih gradova za život. Prošetajte raskošnom promenadom sa koje se pruža pogled na Monblan, najviši vrh Alpa, uživajte u zelenilu Engleske bašte u kojoj se čuveni cvetni sat menja sa svakim godišnjim dobom, obiđite prelepo Ženevsko jezero sa gejzirom i uživajte u bajkovitom prizoru labudova u kristalno čistoj vodi. Živi trgovi, puni kafići, zelenilo, luksuzne prodavnice, čokolada, najbolji satovi na svetu, važne međunarodne organizacije, glamur, sirevi, i uz sve to direktan let Er Srbije više su nego dovoljni razlozi da ovaj švajcarski grad bude vaša sledeća destinacija za putovanje.

Er Srbija nas od ove godine vodi i u središte Toskane, italijanske regije bajkovitih pejzaža. Ako ste zaljubljenici u umetnost, na vašoj listi destinacija mora se naći renesansna Firenca. Njenim ulicama hodali su neki od najvećih umetnika sveta. Mikelanđelo, Dante, Petrarka, da Vinči, Galilej, Makijaveli samo su neki od velikana koji su živeli i stvarali u svetskoj prestonici umetnosti. Zahvaljujući moćnoj porodici Mediči, Firenca je postala galerija na otvorenom i riznica najvećih umetničkih dela, među kojima ne smete propustiti da vidite Mikelanđelovog Davida. Osim remek-dela svetske umetnosti, Firenca nudi i uživanje za sva čula. Uz odličnu gastronomsku ponudu, očekuju vas i čuvena vina Toskane. Prošetajte mostom Ponte Vekio, koji spaja obale reke Arno, poznatom po mnogobrojnim juvelirnicama i zlatarama. Posetite galeriju Ufici, Palatu Piti, čuvenu katedralu Duomo sa impozantnom kupolom, trgove Sinjorija i Santa Kroče, a sa vidikovca Mikelanđelov trg uživajte u pogledu na ovaj čaroban grad. Odličan šoping čeka vas na pijacama kože, a na svakom koraku možete uživati u neodoljivom ukusu čuvenih italijanskih sladoleda.

Ukoliko poželite da istražite destinaciju na kojoj možete uživati bez redova i gužvi, specifičnih za evropske metropole, na krilima Er Srbije možete stići i do juga Rusije, gde se nalazi Rostov na Donu, privredni, kulturni i politički centar ovog dela zemlje, koji je u svetu postao poznat kao jedan od gradova u kojima se održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine. Nezvanično nazvan “južnom prestonicom Rusije“ i “vratima Kavkaza“, Rostov se nalazi na mestu gde reka Don formira veliku deltu pre ušća u Azovsko more. Ovaj grad, koji je od nekadašnje luke pretvoren u milionski centar poznat je po kozacima, u čiju se čast održavaju različite tematske aktivnosti, kao što su vojne igre na kojima se donski kozaci takmiče u jahanju konja, rukovanju oružjem, pokazujući odvažnost i hrabrost. U ovom gradu očekuju vas široki čisti bulevari, veliki parkovi, muzeji, velelepne crkve, gradska plaža, zoološki vrt, hipodrom, botanička bašta, čuvena Puškinova ulica i jedinstveni mozaici.

Još jedan grad o kome verovatno niste mnogo čuli jer je neopravdano skrajnut na turističkim mapama, a do njega sada možete stići direktnim letom je ukrajinski Lavov. Na zapadu Ukrajine nalazi se ovaj šarmantni grad, nazivan Parizom istoka. Grad čokolade, kafe i piva, zanimljiv je po svojoj netipičnoj arhitekturi koja ga krasi zahvaljujući uticaju različitih kultura. Lavov leži na reci Poltavi, a čuven je po velikom broju kulturno-istorijskih spomenika, zahvaljujući kojima se istorijsko jezgro grada nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine. Krase ga brojne crkve i katedrale, fasade različitih boja i stilova. Sa zgradom opere, devet pozorišta i šezdeset muzeja, Lavov predstavlja kulturni centar Ukrajine. Svi hedonisti uživaće u bogatoj gastronomskoj ponudi. Posetite fabriku ručno pravljene čokolade, prvu pivnicu u Ukrajini, a dok šetate kaldrmisanim ulicama brojni kafići privući će vas opojnim mirisom kafe.

Ljubitelje Bliskog Istoka, istorije, tradicije, večnosti, legendi, biblijskih priča i prirodnih bogatstava obradovaće vest da Er Srbija uvodi direktne letove za glavni grad Jordana, Aman. Zvanično najbezbednija prestonica Bliskog Istoka, “beli“ grad izgrađen na sedam brda donosi prelepe i neočekivane kontraste, sudar starog i novog, tradicionalnog i modernog. Rimske ruševine, arapski slatkiši, džamije, lavirinti suka i bazara, gradska vreva i gužva, šarenilo, zvuci, mirisi i ukusi orijenta opiće sva vaša čula, a ljudi raširenih ruku, gostoljubivi domaćini sa ljubaznim osmehom i otvorenim pozivom za druženje i razgovor uz šolju čaja učiniće da se zaljubite u ovaj neobičan grad. Ipak, glavni razlog zbog kog turisti širom sveta odlaze u Jordan je čarobna Petra, jedno od sedam svetskih čuda i najmističnijih mesta na planeti. Iz Amana se do Petre stiže za tri sata vožnje, a na ovom putu naići ćete na čuvenu pustinju Vadi Rum, najvrednije prirodno bogatstvo Jordana. Naravno, nemojte propustiti ni kupanje u Mrtvom moru, svetskom fenomenu i spa raju.

Er Srbija na listu destinacija na koje možete stići direktnim letom iz Beograda uvrstila je još jednu prestonicu, Kišinjev, glavni grad Moldavije, zemlje prelepih pejzaža, grožđa i najveće vinarije na svetu, Milesti Mici, u kojoj se čuva oko dva miliona flaša ovog pića. Rastrzan između Istoka i Zapada, na reci Bik, ovaj grad osnovan je kao grad-manastir. U Kišinjevu vas očekuju široke ulice, veliki parkovi, ulični festivali, Trijumfalna kapija, kao i mnogobrojni kafići i restorani sa pristupačnim cenama. Najbolji period za posetu ovog grada je za vreme trajanja Festivala vina koji se održava svake godine u oktobru, kada uz tradicionalnu muziku i folklor najbolje možete doživeti njegovu atmosferu i energiju.

Karte za svih šest destinacija već se nalaze u prodaji, a prvi letovi očekuju nas od juna ove godine.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: