Iskoristite poslednje dane leta za obilazak Srbije

Iako letnje temperature to ne nagoveštavaju, jesen samo što nam nije zakucala na vrata. Pred nama je poslednji letnji vikend, bar kalendarski. Za većinu su se godišnji odmori završili i vratili su se svojim svakodnevnim obavezama bez novih putovanja na vidiku. Međutim, nekada nije potrebno mnogo novca, vremena i organizacije da bismo pobegli iz grada od poslednjih letnjih vrućina. Često obilazeći svetske destinacije zaboravimo da se u našoj zemlji kriju bajkovita mesta u koja dolaze turisti iz celog sveta, a mi ih nismo videli. U nastavku vam donosimo ideje kako da na samo par sati vožnje provedete nekoliko nezaboravnih dana.

Tara

Ukoliko želite da provedete vreme u netaknutoj prirodi, da osetite mir i lepotu svim svojim čulima, uputite se na ovu planinu u zapadnoj Srbiji. Obiđite bajkovita jezera Perućac i Zaovine, šetajte među Pančićevim omorikama i udušite najčistiji vazduh ovog nacionalnog parka koji je stanište mnogih retkih biljnih i životinjskih vrsta, a najpoznatiji je po mrkom medvedu. Najmagičniji doživljaj čeka vas na vidikovcu Banjska stena. Fotografije koje ste sigurno viđali ne mogu ni delom preneti čaroban pogled koji se pruža na kanjon reke Drine. Ovaj prizor će vas svojom lepotom potpuno obuzeti i pružiti vam mir i spokoj kakav samo priroda može da pruži.

Palić

Ovo malo mesto na severu Srbije najpoznatije je po svom jezeru. Nekada omiljeno letovalište austrougarskih vladara danas predstavlja idealno mesto za porodični odmor i opuštanje. Možete iznajmiti pedaline ili obiđite jezero biciklom duž biciklističke staze. Obavezno posetite zoološki vrt, a kada se umorite možete sesti u jedan od restorana oko jezera i uživati u poznatim vojvođanskim specijalitetima. Ukoliko vam ostane vremena, posetite Suboticu i uživajte u jedinstvenoj arhitekturi ovog šarmantnog grada.

Uvac

 

Između planina Javor i Zlatar, na jugozapadu Srbije nalazi se ovaj rezervat prirode koji je jedno od poslednjih staništa beloglavog supa i jedno od najlepših mesta u Srbiji. Reka Uvac čarobne zelene boje probija se vijugavo kroz krečnjačke stene, formirajući izgled pravog lavirinta. Meandre obiđite organizovanom turom brodom, ne propustite obilazak pećina, obiđite veštačka jezera na reci, a za kraj se popnite na vidikovac odakle se pruža magičan pogled na ovu nestvarnu lepotu prirode.

Krupajsko vrelo

U istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice, okružena šumskim rastinjem, puzavicama i granama drveća koje se spuštaju do vode, nalazi se prirodna oaza koja će učiniti da se osećate kao da ste otputovali u neke egzotične krajeve. Tirkizna boja jezera,  cvrkut ptica pomešan sa zvukom slapova vode koja izlazi iz pećine i celokupna priroda očaraće svakog posmatrača. Spomenik prirode „Krupajsko vrelo“ sa svojom termalnom vodom predstavlja zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja.

2 Responses
 • Kimi
  September 12, 2018

  Tvrđavu Golubac, svakako treba spomenuti.

  • admin
   September 13, 2018

   Hvala na komentaru. Svakako će se i Golubac naći u nekom od narednih tekstova. Pozdrav.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: