Italijanski aperitivo u Beogradu

Ako ste, kao i mi, ljubitelji italijanske kuhinje i njihovog „dolce vita“ stila življenja, verovatno vam je poznat termin „aperitivo“. Iako je iz korena iste latinske reči nastala i naša reč „aperitiv“, Italijani su otišli korak dalje i od alkoholnog pića koje se pije pre jela kako bi otvorilo apetit, napravili su ritual uživanja u popodnevnim satima.

Termin „aperitivo“ zapravo predstavlja koncept karakterističan posebno za severnu Italiju, po kome Italijani posle završetka radnog vremena svraćaju na piće u omiljene lokale i uživaju u druženju sa prijateljima. Ono što je specifično za ovaj odlazak na piće je to da on zapravo podrazumeva i hranu koja se uz piće služi u vreme aperitiva, a koje je obično između sedam i devet sati popodne. Na meniju će se naći klasični specijaliteti iz njihove kuhinje. Pa tako uz vino, koje je najčešće piće, ili pića sa Kamparijem ili Aperolom, možete pojesti sireve, pršutu, fokače ili bruskete.

Ono što nas posebno raduje je da je ovog leta i nekoliko lokala u Beogradu odlučilo da određenim radnim danima primeni koncept italijanskog aperitiva. Posetili smo dva lokala i proverili da li je moguće na nekoliko sati zamisliti da umesto u Beogradu sedimo u Milanu. Reći ćemo vam odmah da je pokušaj uspeo.

Retoran „Druga Piazza“ u Beton hali uveo je tokom leta sredom italijanski aperitivo. S obzirom da se radi o restoranu koji tradicionalno osvaja nagrade za najbolju italijansku kuhinju, u kvalitet nismo ni sumnjali. Uz svako poručeno piće možete se poslužiti hranom sa švedskog stola postavljenog u središnjem delu restorana. Na meniju su pice, paste, salate, brusketi i drugi tradicionalni italijanski specijaliteti. Ono što nam se svidelo koliko i izbor hrane je organizovan muzički program u vreme aperitiva. Iz nedelje u nedelju smenjuju se različiti izvođači koji akustičnim izvođenjem poznatih stranih i domaćih numera doprinose prelepoj atmosferi sa pogledom na Savu.

Drugi restoran koji smo posetili za vreme aperitiva je „Maison Boho“. Smešten u jednoj od najlepših beogradskih ulica, ulici Kralja Petra, ovaj restoran savršenog enterijera je za kratko vreme postao jedno od najpopularnijih mesta u gradu. Aperitivo se takođe organizuje sredom u popodnevnim časovima kada lokal počinje da se puni sve dok se ne popuni i poslednje mesto, pa će oni koji nisu na vreme rezervisali sto, stajati ispred lokala sa koktelom u ruci, baš kao što čine i Italijani. Za barom se nalazi švedski sto odakle se možete poslužiti ukusnim pilećim štapićima, pitama, svežim povrćem i drugim italijanskim specijalitetima. Za muziku je zadužen di-džej kome se pridružuje i saksofonista i stvaraju atmosferu koja iz aperitiva vodi pravo u večernji provod, tako da ćete vrlo verovatno odlučiti da ovde ostanete i na večeri.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: