MODA 30-IH GODINA: KAKO SE NOSI STAV

Moda 30-ih godina definitivno predstavlja razvoj mode 20-ih. Žene se usuđuju da budu drugačije. Podršku nalaze u tadašnjim poznatim glumicama i pevačicama – damama koje su se isticale ne samo odećom, već i ponašanjem. Te dame, bile su smele, odlučne i drske. U vreme kada je čak i vanbračna zajednica bila osuđivana, mnoge od njih su se deklarisale kao biseksualke ili ateistkinje. Bile su buntovnice, ljubavnice i politički aktivne žene, žene koje se na prvi pogled ničega nisu bojale. Radile su stvari koje je većina žena tog perioda želela da uradi, iako to nisu priznavale, uglavnom iz straha. Zavidelo im se na slobodi koju su imale.

Mentalitet žena se menjao, pa i odeća. Počele su sve češće da nose muška odela, kao da su se tada osećale slobodno koliko i muškarci. Nosile su kratke frizure. Isticale su noge. Nosile su materijale koji su se pre Koko Šanel koristili isključivo za pravljenje muške odeće.

Ipak, žene ne gube svoju ženstvenost. Pored odeće inspirisane muškom, i dalje se nose materijali poput svile, baršuna, najlona i vune. Pored šorceva, tzv. suknji-pantalona, muških pantalona i sakoa, nose se haljine i suknje koje ističu struk i otkrivaju ramena. Cipele koje su se nosile često su bile dvobojne sa zaobljenim vrhom i debelim niskim ili visokim potpeticama. Bili su popularni i šeširi. Od šešira koji su podsećali na muške modele, pa do šešira sa širokim obodom ukrašenih perjem, čipkom, tilom ili mašnama. Davali su pečat gotovo svakoj kombinaciji.

Dame koje su nosile stav i inspirisale žene 30-ih godina bile su:

Greta Garbo – Jedna od najmisterioznijih javnih ličnosti.

“Moja životna priča su sporedni ulazi, bočna vrata, tajni liftovi i drugi načini za ulazak i izlazak, kako me ljudi ne bi uznemiravali. Svako od nas živi svoj život samo jednom. Ako si iskren, i to ti je dovoljno.”

Beti Dejvis – Prva dama američkog filma. Scenaristi su prepravljali scenario na njen zahtev, a režiseri joj dozvoljavali da menja njihove odluke, samo da ne bi napustila snimanje.

Marlen Ditrih – Glumica i najplaćenija kabaretska igračica na svetu. Nije krila od javnosti detalje iz svog privatnog života. Deklarisala se kao biseksualka i za nju su se vezivale brojne ljubavne afere.

“Ja sam muškarac u duši.”

Vivijen Li – Glumica koja je verovala da poslove dobija zbog svoje lepote. Stekla je reputaciju glumice koja je teška za saradnju.

“Ja nisam filmska zvezda – ja sam glumica. Biti filmska zvezda – samo filmska zvezda – je tako lažan život, koji se povodi lažnim vrednostima i publicitetom. Glumice dugo traju.”

Ketrin Hepbern – Najbolja glumica dvadesetog veka. Ostavila je pečat u istoriji filma zahvaljujući ulogama romantičnih, šarmantnih, ljupkih, ali obrazovanih i nezavisnih žena. Mrzela je status zvezde.

“Smrt će biti takvo olakšanje – neće biti intervjua.”

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: