Moda 20-ih godina: Stil koji negujemo i danas

Početak 20. veka obeležile su razne promene u društvu. Počev od Industrijske revolucije u 19. veku, dosta toga se menja. Žene počinju da se bore za svoja prava. Postaju odlučnije i hrabrije što se znatno odrazilo na modu ovog vremena. Već 20-tih godina vide se promene u njihovom odevanju.

U cilju da budu slobodnije, uski korseti i duge široke suknje zamenjeni su garderobom koja nije otežavala njihovo kretanje. Iako im odeća nije bila uska, nije isticala struk i dekolte kao u ranijim periodima, haljine su ipak bile ženstvene, kako zbog detalja, tako i zbog materijala. Bile su šivene od lakih materijala, uglavnom obogaćene resama. Svila i čipka bile su posebno popularne, ali u ovom periodu počinje da se koristi i viskoza. Nabavljala se iz Francuske i bila je skupa. Samim tim mogle su je posedovati samo žene iz visokog društva.

Kao i danas, muzika i ples bili su nešto što je spajalo i zabavljalo ljude. Dame su se sređivale kako bi bile upečatljivije i išle su na igranke kako bi bile viđene. Volele su da igraju čarlston, ples koji se posle 1923. godine proširio po celom svetu i postao omiljen među ženama koje su, igrajući ga, iskazivale prezir prema dotadašnjim društvenim konvencijama. Kako bi što bolje izvele pokrete popularnog plesa, morale su da imaju šire haljine i niže štikle. Zato su cipele imale kaiš oko risa i omogućavale su im sigurniji hod.

Veoma se vodilo računa o odabiru aksesoara. Okovratnici su najčešće bili rađeni od krzna. Rukavice su bile popularne, leti od pamuka, čipke ili svile, a zimi od kože. Tašne su bile omiljeni detalj, bile su male i uglavnom rađene od kože aligatora, zmije ili guštera. Neizostavni detalj na imućnim ženama bili su biseri. Nosile su ih oko vrata, pa čak i kao ukras na kosi. Žene koje nisu mogle da ih priušte, na glavi su nosile sjajne trakice, ukrase od perja i naravno, šešire. Poseban akcenat stavljao se na čarape, s obzirom na to da su se u ovom periodu žene po prvi put oslobodile i počele da ističu svoje noge. Jako je poseban i zanimljiv način na koji su se dame u ovom periodu šminkale. Bila je popularna jaka šminka, istaknute oči dugim trepavicama, a usne crvenim karminom. Obrve su bile tanke u obliku crta. Nosila se kratka kosa, a i danas popularna bob frizura datira iz ovog perioda.

Mnogo toga je uticalo na razvoj mode. Ratovi i razni istorijski događaji menjali su njen tok. Uticaj slavnih ličnosti i mnogobrojnih umetnika doprineli su njenom većem značaju. Moda nije trend. Moda je umetnost. Moda je deo kulture.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: