Razlozi zbog kojih ćete već danas popiti čaj od lovorovog lista

Sigurni smo da ne postoji domaćica koja u svojoj kuhinji nema barem jednu kesicu lovorovog lista koju koristi kao aromatičan začin gorkog, ljutog i jakog ukusa i dodaje ga određenim jelima. Lovor se tradicionalno koristio u lečenju mnogih bolesti, a bio je vrlo popularan kod Grka i Rimljana, a ako niste znali koliko je zapravo zdrav i za šta vam može pomoći čaj od lovorovog lista, saznajte u nastavku teksta.

Sveži listovi bogati su raznovrsnim mineralima (kalijumom, bakrom, manganom, kalcijumom, cinkom, magnezijumom, selenom), sadrže vitamine A, C, kao i vitamine B kompleksa. Listovi ove biljke se koriste za lečenje probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta, reume, nervoze, nesanice, disajnih puteva, bronhitisa, deluju antiseptično i antigljivično, olakšavaju bol u mišićima i zglobovima nastalu zbog artritisa, a pomažu i kod menstrualnih tegoba. Čaj od lovora veoma pomaže u čišćenju sinusa i ubrzavanju mršavljenja, dok je eterčno ulje izvrsno za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i virusa.

ČAJ OD LOVORA 

Recept: 3 sveža ili suva lovorova lista isitnite na manje komade ili ih sitno iseckajte, pa ih prelijte sa 2.5 decilitara vode i kuvajte 10 minuta. Nakon toga sklonite sa vatre i ostavite još 10 minuta poklopljeno, pa procedite. Kada se malo ohladi, dodajte kašičicu limunovog soka i 2-3 kašičiće domaćeg meda.

Čaju od lovora možete dodati i cimet jer on reguliše nivo šećera u krvi. S obzirom na to da deluje detoksikacijski i diuretički, cimet eliminiše toksine iz tela.

Pijte 2 do 3 šolje čaja dnevno, pre jela.

Napomena: Trudnice bi trebalo da izbegavaju lovor jer može uzrokovati pobačaj. Otrovan je za pse i mačke.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: