Matcha čaj – najpopularniji napitak današnjice

Ako doručkujete “acai bowl” ili avokado tost, sigurni smo da umesto kafe već uveliko pijete matcha čaj. A ukoliko slučajno niste čuli za ovo čudotvorno piće, vreme je da ga otkrijete.

Da nam je pre nekoliko godina neko rekao da junaci popularnih serija i filmova dan više neće započinjati kafom već zelenim čajem, ne bismo mu verovali. Ali upravo su mediji, a pre svega društvene mreže, među kojima prednjači Instagram popularizovali fotogeničan japanski zeleni čaj i promenili jutarnje navike potrošača širom sveta. Istraživali smo kako je matcha čaj stekao titulu čudotvorne namirnice i da li je ovo uverenje opravdano.

Svi znamo šta je zeleni čaj, ali matcha čaj je više od njega. To je posebna vrsta čaja u prahu koji se proizvodi u Japanu od lišća zelenog čaja. Jedini je čaj koji se ne proizvodi u listu, već u prahu.

Popularnost koju je poslednjih godina stekao i u kulturama dalekim Japanu duguje brojnim benefitima koje njegovo konzumiranje ima na naš organizam. Bogat je antioksidansima, vitaminima i mineralima. Jedna šolja matcha čaja je čak deset puta zdravija od šolje običnog zelenog čaja.

Tako ovaj čudotvorni napitak ubrzava metabolizam, povećava energiju, pomaže u sagorevanju kalorija, poboljšava raspoloženje i koncentraciju, ima umirujuće dejstvo, dobar je u prevenciji dijabetesa, podmlađuje kožu i pomaže organizmu u borbi protiv virusa i bakterija.

Osim kao napitak, matcha čaj koristi se i kao dodatak jelima, kolačima, a popularan je i matcha sladoled.

Zato, slobodno prigrlite ovaj trend, jer osim što je instagramičan, blagotvorno će delovati i na vaše zdravlje.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: