Naučite kako se pravilno pere povrće i voće

Svedoci smo ogromne zagađenosti životne sredine, pre svega vazduha i zemljišta, a potom i same hrane koju jedemo i vode koju pijemo. Zagađenost u velikoj meri utiče na nas, a kako bismo vodili računa o svom zdravlju važno je pravilno pranje voća i povrća pre upotrebe. Neki ljudi nemaju svest kolko je to zapravo važna tema, zato smo mi tu da vas podstaknemo da primenjujete korisne savete koji će doprineti očuvanju vašeg zdravlja.

Danas je gotovo nemoguće pronaći pravo organsko voće i povrće iako mnogi tvrde da baš takvo uzgajaju. Usled previše tretiranja pesticidima, veštačkim đubrivima i fungicidima kako bi plod opstao, neretko se dešava da putem jela u svoj organizam unesemo različite otrove. Zastrašujuće zvuči, zar ne?

Ne postoji savet koji će pomoći da operete apsolutno sve toksine sa voća i povrća, ali tu su saveti koji će ih u velikoj meri uklonioti.

Najjednostavniji način je da kupite plastičnu prskalicu za kuhinjsku upotrebu u koju ćete staviti kašičicu sode bikarbone bez aluminijuma i dodati vodu, dobro promućkati i isprskati voće koje se jede sa korom neposredno pre upotrebe. Potom ga dobro isperite pod mlazom vode.

Drugi način čišćenja namirnica je da plastičnu činiju napunite vodom i dodate jednu do dve supene kašike zeolita i ostavite ih da odstoje pola sata. Potom ih dobro isperite pod mlazom vode i osušite. Dok ih ne osušite dobro nemojte ih stavljati u frižider jer će se brzo pokvariti.

Mnogi savetuju belo alkoholno sirće, rastvoreno sa vodom, ali to nije dobar metod čišćenja voća i povrća sa tankom opnom jer može da se dogodi da vam namirnice prime miris sirćeta.

Limun, pomorandže, mandarine, lubenice i drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo, takođe treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a kore agruma se trudite da ne stavljate u hranu ako niste sasvim sigurni u njihovo poreklo.

Ovi saveti će vam pomoći da budete unapred pripremljeni kada ogladnite, a nemate dovoljno strpljenja da očistite voće i povrće na pravilan način.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: