Zbog čega je važno da svake večeri pre spavanja skinete šminku

Nega kože lica sastavni je deo svakodnevne rutine žena, a uključuje mnogobrojne kreme, losione, tonike, maske, pilinge, serume i druga sredstva. Ipak, najvažniji deo brige o koži lica je redovno i temeljno čišćenje.

Sigurno ste još kao tinejdžerke mnogo puta čule da je veoma važno svake večeri pre spavanja skinuti šminku. Možda nikada niste razmišljale zbog čega je tako i niste se uvek pridržavale ovog pravila jer nam se svima desilo da se vratimo umorne kasno iz izlaska i da ni ne razmišljamo o skidanju šminke. Otkrivamo vam kakve posledice ova greška ostavlja na naše lice.

Kako bi se sama uverila u značaj skidanja šminke pre spavanja, novinarka “Daily Mail”-a napravila je eksperiment na svom licu. Njen ritual čišćenja lica u periodu od mesec dana uključivao je samo jutarnje umivanje. Nakon toga dermatolog je konstatovao da je njena koža ostarila 10 godina. Zbog čega je tako?

Pre svega, šminka zapušava pore i proširuje ih, čineći ih vidljivijim na koži. Zapušene pore dovode do infekcija, koje se manifestuju kao akne i mitiseri. Šminka takođe ima i isušujuće dejstvo na kožu, pa površinski slojevi gube vlagu, a zbog nemogućnosti odbacivanja mrtvih ćelija sa površine, koža postaje gruba, perutava i sivkasta. Takođe, ukoliko šminka predugo stoji na licu može doći i do iritacije, pa i do alergijskih reakcija, što ćete prepoznati po prisustvu crvenila, iritacije i suvoće.

Tokom naših svakodnevnih aktivnosti, zagađenje i prašina prisutni u vazduhu zadržavaju se na licu, ulaze u pore i deluju direktno na kožu. Na taj način slobodni radikali, izuzetno reaktivne čestice, stupaju u hemijsku reakciju sa kolagenom u našoj koži. Kolagen je protein zaslužan za elastičnost kože, pa njegovom razgradnjom koža gubi sposobnost adaptacije i daleko brže stari, što uzrokuje brže produbljivanje bora i stvaranje novih.

Posebno je važno skinuti šminku koju nanosimo oko očiju, jer osim što može izazvati različite infekcije, može da uzrokuje prekomerno otpadanje trepavica.

Tokom spavanja odvija se najdelotvornije obnavljanje ćelija čitavog tela, pa tako i našeg najvećeg organa. Zato je noćna nega veoma važna, kako bi koža imala šansu da upije sve korisne sastojke i regeneriše oštećeno tkivo. Međutim, kada se slojevi šminke ne uklone sa kože, prirodni proces obnove i odbacivanja odumrlih ćelija je usporen, a često i potpuno onemogućen.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: