Mali vodič za čistiji vazduh

Ove zime su crvena i ljubičasta boja izazvale mnogo brige za sve koji prate kvalitet vazduha na našim prostorima putem mnogobrojnih aplikacija – obe boje označavaju da je vazduh prepun toksičnih i štetnih materija koje mogu veoma loše uticati na naše zdravlje.

Sve češće na ulicama viđamo ljude sa maskama na licu, stručnjaci savetuju da prostorije u kojima boravimo provetravamo i na otvoreno izlazimo samo kada je zagađenje vazduha najmanje, a zagađenje svakako najgore utiče na najosetljivije grupe poput dece i hroničnih bolesnika. Čini se da se kvalitet vazduha koji udišemo iz godine u godinu pogoršava i neophodno je da se relevantne institucije uključe u rešavanje ovog velikog problema. Međutim, postoje načini na koji svi mi možemo da se uključimo u borbu za smanjenje štetnih materija u vazduhu i za to ne moramo nikoga da čekamo.

Koristite javni prevoz ili vozite pametno

Automobil nas možda najviše mami kad je napolju hladno, ali što je manje vozila na putevima, to manje dima izlazi iz njihovih auspuha, što doprinosi čistijem vazduhu. Ako je baš neophodno da automobilom svakodnevno idete, recimo, na posao, pokušajte da se dogovorite sa kolegom ili više kolega da se zajedno vozite. Svakako vozite po ograničenju brzine, a proverite da ne nosite neke teške stvari u gepeku koje vam nisu potrebne, kako bi se koristilo što manje goriva.

Ne zaboravite i da što češće proveravate da li su gume dovoljno napumpane i da redovno vozite auto na tehnički pregled, kako biste proverili da li se gorivo troši što efektnije. Možda sve ovo zvuči kao premalo da bi imalo efekta, ali dugoročno gledano, ne samo što ćete pomoći da nam životna sredina bude zdravija, već ćete i uštedeti na gorivu. Ako ste u finansijskoj mogućnosti, idealno bi bilo da koristite hibridni ili elektirčni automobil.

Izbegavajte plastične kese

Mnogi veruju da su kese koje koristimo za svakodnevnu upotrebu, bilo da se radi o pakovanju namirnica u prodavnici ili o odlaganju smeća, zapravo, pravljene od najlona, ali to nije tačno – one se prave od plastike, odnosno od nafte. To znači da njihova proizvodnja zagađuje našu životnu sredinu, ali se priroda zagađuje i nakon što ih bacimo – za plastične kese je potrebno između 400 i 1.000 godina da se raspadnu. Svi mi imamo plastične kese u našim domovima koje mogu više puta da se koriste – nemojte uzimati nove kese u prodavnicama, već koristite one koje imate, a idealno bi bilo da plastične kese potpuno zamenite onim koje su pravljene od prirodnih materijala. Takođe bi bilo sjajno da svaki odlazak u prodavnicu doživite kao izražavanje jasnog stava o zagađenju naše životne sredine: Pokušajte da birate proizvode koji nemaju plastično pakovanje.

“Pozelenite“ svoj dom

Prečišćivači vazduha su odlično rešenje za sve koji žele da njihov dom bude oaza zdravog vazduha, ali za one koji preferiraju “zeleniju“ opciju, Majka Priroda takođe ima rešenje. Opšte je poznato da biljke u prostoru u kojem boravimo doprinose kvalitetnijem vazduhu, ali postoji 8 biljaka koje su posebno moćna sredstva protiv zagađenog vazduha, ali i zračenja televizora i računara.

To su pre svega “sansevieria“ odnosno sablja ili svekrvin jezik, koja nije zahtevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu, a možete je staviti i blizu radijatora. Zatim tu je đavolji bršljan (zlatni puzavac), koji filtrira vazduh od štetnih materija, a veruje se i da donosi sreću. “Spatifilum“ je sobna biljka koja se hrani štetnim zračenjem, a upija i štetne materije koje mogu da uđu u vaš dom spolja, ali i neke materije koje sami unosimo, poput sredstava za čišćenje. Bambus palma je tropska biljka i jedan od najboljih zelenih prečišćivača vazduha koja donosi dašak leta u dom, stvarajući topliju atmosferu čak i za najhladnije zimske dane. Gerber je cvet prelepih boja koji će ulepšati prostor, ali ga i očistiti od štetnih materija u vazduhu. Bršljan je penjačica koja obično raste oko kuće, ali možemo je uzgajati i kao sobnu biljku koja će naš dom očistiti od svih štetnih i otrovnih materija u vazduhu. I na kraju, aloe vera doslovno guta otrove iz vazduha i čini naš važduh svežijim i zdravijim.

Štedite struju

Uvek se setite da pogasite sva svetla u vašem domu kad izlazite ili vam nisu potrebna, a generalno koristite što manje svetla, jer se time štedi energija koja se, u našoj zemlji, još uvek velikim delom proizvodi iz prljavih izvora energije, što zagađuje naš vazduh i životnu sredinu. Takođe, kad je zima, ne preterujte sa grejanjem – noću je sasvim dovoljno da temperatura u vašem domu bude između 18 i 20 stepeni, a posebno izbegavajte korišćenje klima uređaja. Razmotrite i mogućnost da sami proizvodite svoju “zelenu“ energiju – solarni paneli su stigli na naše tržište i iako iziskuju početna finansijska ulaganja, dugoročno se isplate i za naše zdravlje i za naš džep.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: