3 dekorativne i veoma korisne sobne biljke

Gotovo je nemoguće zamisliti savršen enterijer bez sobnih biljaka, koje oplemenjuju dom, daju mu toplinu i čine ga potpunim. Pored toga što su dekorativne, sobne biljke su i veoma korisne. One su značajni prečišćivači vazduha od raznih hemikalija koje se u njemu nalaze, duvanskog dima, štetnih gasova i alergena.

Određene vrste biljaka su odlični saveznici u borbi protiv prehlada, nesanica, napetosti i stresa. Da bi organizam normalno funkcionisao potrebno mu je mnogo kiseonika. Vazduh unutra je nekoliko puta zagađeniji nego napolju zato je važno da često provetravamo prostorije, odnosno neophodno je da dnevno napravimo čak 2 do 3 puta promaju u kući.

Pored redovnog vetrenja stana određene biljke nam mogu pomoći da prečistimo vazduh, ali ih nemojte držati u spavaćoj sobi jer gotovo sve biljke u mraku troše kiseonik iz vazduha.

U nastavku smo vam pripremili 3 sobne biljke koje, osim što će biti divan dekor vašeg životnog prostora, veoma pozitivno će uticati na vaše zdravlje.

Fikus veoma efikasno eliminiše toksine iz vazuha, a ujedno i uklanja sitne čestice prašine iz njega. Nije zahtevan za održavanje i ne treba mu mnogo svetlosti, zalivanja, niti neke posebne brige. Može stajati u uglu sobe, ali njegovi listovi mogu biti otrovni, zato povedite računa ako imate malu decu.

Aloe vera čisti vazduh od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kada se pojavi preterana količina hemikalija u vazduhu na listovima ove biljke se pojave braon tačkice.
Upija formaldehid i višak ugljen-dioksida i značajno podiže nivo kiseonika u prostoru. Ova biljka zahteva svetlost i ne podnosi vlagu, zato se ne preporučuje da je zalivate više od jednog puta nedeljno.

Sanseverija ili Svekrvin jezik je izuzetno korisna biljka za svaki stan. Apsorbuje ugljen-dioksid i otpušta kiseonik noću (dok većina biljaka to čini danju) pa je i poželjno da vam stoji u spavaćoj sobi. Kako traži dosta topline, držite je barem u umereno toploj prostoriji. Zalivajte je mlakom, odstajalom vodom. Nikada je nemojte zalivati između listova jer takvo zalivanje izaziva propadanje biljke.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: