Magija Božićnih keksića

Da li i za vas praznici počinju tek onda kada kućom počne da se širi miris sveže pečenih božićnih keksića? Nema ništa lepše od mirisa cimeta koji se potajno uvuče u svaki delić vašeg doma i upotpuni čaroliju praznika.

Čini se da keksići nikada nisu toliko ukusni kao kada ih pravimo za praznike. Da li zato što u njihovom nastajanju mogu učestvovati svi članovi porodice i ujedno se nezaboravno zabaviti ili zato što su oni jedan od simbola praznika? Naravno, različite i takođe veoma ukusne božićne keksiće možete kupiti, ali rekli bismo da njihova magija počinje tek onda kada ih sami umesite.

Božićne keksiće možete pakovati i poklanjati dragim ljudima. Osim što su veoma ukusni i gotovo da ne postoji osoba koja ne uživa u njima, odlična su dekoracija na vašoj prazničnoj trpezi.

Zbog toga vam u nastavku donosimo recept za ukusne praznične keksiće koji se veoma brzo i jednostavno prave.

Potrebno: 350 g maslaca, 200 g šećera, 2 jaja, 300 g glatkog brašna, 150 g mlevenog badema, 5 g sode bikarbone, 10 g ekstrata vanile, korica i sok 1/2 limuna, začini (đumbir, cimet, klinčić)

Priprema: Maslac ćemo ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne omekša kako bismo ga mogli umutiti sa šećerom u penastu masu. Mešavinu ćemo mutiti dok ne osetimo da se sav šećer otopio i da je smesa gotovo homogena. U smesu maslaca i šećera ćemo dodati 2 jaja, jedno po jedno i takođe dobro umutiti. Nakon toga, dodajemo narendanu koricu i sok koji smo prethodno iscedili od polovne limuna. Ako je limun manji, nećemo pogrešiti ako dodamo i sok celog limuna. Potom dodajemo ekstrat vanile.

U drugoj posudi ćemo izmešati brašno, sodu bikarbonu i mlevene bademe. Potom dodajemo začine. Možete koristiti i sok od đumbira, iako bi možda onaj u prahu bio praktičniji, cimet i klinčiće. Možemo dodavati i suvo voće ili, ako su keksići za decu, komadiće čokolade.

Tako pripremljenu mešavinu ćemo dodavati predhodno umućenoj smesi. Smesu mutite mikserom najnižom brzinom kako bi smesa na kraju bila kompaktna i glatka. Testo za keksiće će biti mekano i masno, savršeno za lako odvajanje u ukusne zalogaje.

Ovako pripremljeno testo je dovoljno mekano za istiskivanje modlama, odnosno kalupima na papir za pečenje kojim je tepsija prekrivena. Keksići se peku na 175°C, između 10 i 15 minuta. Testo će narasti u vrućoj rerni, zato nemojte štedeti na razmaku između kolača. Kada keksići porumene izvadite ih iz rerene.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *