
Da li i za vas praznici počinju tek onda kada kućom počne da se širi miris sveže pečenih božićnih keksića? Nema ništa lepše od mirisa cimeta koji se potajno uvuče u svaki delić vašeg doma i upotpuni čaroliju praznika.
Čini se da keksići nikada nisu toliko ukusni kao kada ih pravimo za praznike. Da li zato što u njihovom nastajanju mogu učestvovati svi članovi porodice i ujedno se nezaboravno zabaviti ili zato što su oni jedan od simbola praznika? Naravno, različite i takođe veoma ukusne božićne keksiće možete kupiti, ali rekli bismo da njihova magija počinje tek onda kada ih sami umesite.

Božićne keksiće možete pakovati i poklanjati dragim ljudima. Osim što su veoma ukusni i gotovo da ne postoji osoba koja ne uživa u njima, odlična su dekoracija na vašoj prazničnoj trpezi.
Zbog toga vam u nastavku donosimo recept za ukusne praznične keksiće koji se veoma brzo i jednostavno prave.

Potrebno: 350 g maslaca, 200 g šećera, 2 jaja, 300 g glatkog brašna, 150 g mlevenog badema, 5 g sode bikarbone, 10 g ekstrata vanile, korica i sok 1/2 limuna, začini (đumbir, cimet, klinčić)
Priprema: Maslac ćemo ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne omekša kako bismo ga mogli umutiti sa šećerom u penastu masu. Mešavinu ćemo mutiti dok ne osetimo da se sav šećer otopio i da je smesa gotovo homogena. U smesu maslaca i šećera ćemo dodati 2 jaja, jedno po jedno i takođe dobro umutiti. Nakon toga, dodajemo narendanu koricu i sok koji smo prethodno iscedili od polovne limuna. Ako je limun manji, nećemo pogrešiti ako dodamo i sok celog limuna. Potom dodajemo ekstrat vanile.
U drugoj posudi ćemo izmešati brašno, sodu bikarbonu i mlevene bademe. Potom dodajemo začine. Možete koristiti i sok od đumbira, iako bi možda onaj u prahu bio praktičniji, cimet i klinčiće. Možemo dodavati i suvo voće ili, ako su keksići za decu, komadiće čokolade.
Tako pripremljenu mešavinu ćemo dodavati predhodno umućenoj smesi. Smesu mutite mikserom najnižom brzinom kako bi smesa na kraju bila kompaktna i glatka. Testo za keksiće će biti mekano i masno, savršeno za lako odvajanje u ukusne zalogaje.
Ovako pripremljeno testo je dovoljno mekano za istiskivanje modlama, odnosno kalupima na papir za pečenje kojim je tepsija prekrivena. Keksići se peku na 175°C, između 10 i 15 minuta. Testo će narasti u vrućoj rerni, zato nemojte štedeti na razmaku između kolača. Kada keksići porumene izvadite ih iz rerene.

