Odgovarajuć autfit pomoći će vam da ostavite pozitivan prvi utisak na razgovoru za posao

Nova godina sa sobom donosi rezimiranje stare, novogodišnje odluke, planove i promene. Ukoliko se među vašim odlukama nalazi ta da promenite posao, jedan od najvećih izazova je priprema za intervju. Verovatno vas muče pitanja kako se ponašati na razgovoru, kako odgovarati na trik pitanja i ostaviti pozitivan utisak. Osim što je potrebno da na intervju odete smireni, opušteni i puni sampopuzdanja, vaš prvi utisak zavisiće i od toga kako ćete se predstaviti, a važan deo toga je i odeća koju ćete poneti.

Stara izreka kaže da odelo ne čini čoveka, ali ipak mnogo govori o njemu. Pre svega, važno je da ostavite utisak uredne, ozbiljne i odgovorne osobe, a vaš fizički izgled govori o ovim osobinama.

Pre odlaska na razgovor, verovatno ćete se raspitati o kompaniji u koju odlazite. Osim informacija o radnom mestu, pretpostavljenima sa kojima ćete razgovarati i atmosferi, pokušajte da saznate i kakva je politika preduzeća kada je odevanje u pitanju i da u skladu sa tim izaberete svoju odevnu kombinaciju.

U najvećem broju slučajeva, najbolji izbor je poslovno odevanje. Ipak, ovo u velikoj meri zavisi od radnog mesta i vrste kompanije. Neretko u agencijama koje se bave umetničkim i kreativnim poslovima, zaposleni se odevaju veoma neformalno. Ipak, to ne bi trebalo da vas podstakne da i vi dođete na razgovor u farmerkama, ali u tom slučaju se ne morate odlučiti ni za odelo.

Nemojte oblačiti odeću koju niste prethodno probali i uverite se da vam izabrana kombinacija dobro stoji. Izbegavajte sportsku, ekstravagantnu i upadljivu odeću, kao i odeću koja vam je preuska ili preširoka.

Kada je u pitanju odevanje muškaraca, izbor je veoma sužen i najčešće se svodi na pantalone, košulju i sako, dok je za formalne poslove neophodno odelo i kravata. Možete se odlučiti i da sako zamenite džemperom, ukoliko politika kompanije ne zahteva stroga pravila oblačenja. Vodite računa da vam je odeća čista i ispeglana, cipele izglancane, da su vam kosa i brada uredni, a kada su u pitanju boje najbolje je odlučiti se za neutralne.

Pred ženama je širi izbor mogućnosti. Možete izabrati pantalone ili suknju u kombinaciji sa košuljom ili poslovnu haljinu. Ukoliko politika kompanije zahteva strogo odevanje, najbolje je odlučiti se za klasičan komplet suknje i sakoa. Kada su u pitanju boje, plava, a posebno teget, smatra se najboljim izborom, dok je siva takođe boja sa kojom nećete pogrešiti. Svakako izbegavaje jarke boje. Što se tiče dužine suknje, ona ne sme biti prekratka, ali ne bi trebalo da bude ni predugačka, pa se idelanom dužinom smatra dužina do kolena ili ispod kolena. Izbegavajte providnu odeću, dubok dekolte i vodite računa da vam se ne uočava veš. Kada su cipele u pitanju, birajte one sa zatvorenim prstima, neutralnih boja i izbegavajte previsoke štikle.

Osim odeće, važno je da povedete računa i o ostatku izgleda. Kosa mora biti čista i uredna, a šminka diskretna. Izbegavajte veštačke trepavice i dugačke nokte, kao i jake parfeme. Opredelite se za jedan detalj poput ešarpe ili diskretnog komada nakita. Vaša torba, kao i svi ostali aksesoari poput rokovnika, takođe treba da odaju utisak profesionalnosti.

Najvažnije prilikom izbora odeće je da vodite računa da se u njoj dobro osećate, jer ukoliko se budete prijatno osećali u onome što nosite, to će uticati i na vaše sampouzdanje koje vam je potrebno kako biste ostavili pozitivan prvi utisak.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: