Lubenica – slatka kraljica leta koja čuva naše zdravlje

Gotovo da ne postoji bolje osveženje u toku leta od rashlađene sočne lubenice. Bez obzira da li je jedete svežu ili je pijete u ukusnim napicima, prednosti koje dobijate konzumiranjem su brojne. Mnogi od nas tokom leta imaju smanjen apetit, ali i povećanu potrebu za unosom tečnosti, a u takvim situacijama lubenica je odličan izbor.

Lubenica sadrži čak 92% vode (voda iz lubenice se smatra najboljim izvorom tečnosti za organizam, jer ne sadrži uobičajene hemijske sastojke iz vodovoda i plastične ambalaže), a u kombinaciji sa vlaknima koje sadrži doprinosi mršavljenju. Sadrži vitamine A i C, minerale kalijum i magnezijum, kao i antioksidante poput karotena i likopena. Sadržaj antioksidanata raste sa zrelošću lubenice.

Svakodnevno konzumiranje lubenice doprinosi očuvanju našeg srca i vida, niskoklorična je pa samim tim doprinosi mršavljenju, jača imunitet, leči impotenciju, preventivno deluje na nastanak raka, leči bubrege.

Unutar ove voćke nalaze se semenke koje nisu tako ukusne kao sama lubenica, ali su veoma zdrave i preporučuje se njihova konzumacija. Bogate su proteinima, vitaminom B, magnezijumom, monozasićenim i polizasićenim mastima. Ovi sastojci smanjuju nivo lošeg holesterola, rizik od upala i rizik od srčanih bolesti.

Nije preporučljivo da ovo voće jedete pre spavanja, jer se tokom sna usporava metabolizam, pa ćete teško moći da je svarite, a osim toga često ćete imati potrebu za odlaskom u toalet.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: