Jagode – višestruki čuvari zdravlja

Omiljeni deo proleća jeste sezona jagoda koja je nedavno počela, što je njihove ljubitelje zasigurno veoma obradovalo. Osim što su jedna od najukusnijih vrsta voća, smatraju se veoma važnim čuvarima ljudskog zdravlja, ali brzo prolaze, stoga treba maksimalno da ih iskoristimo i jedemo svakoga dana. Koliko je čudotvorno ovo voće i kakve benefite po zdravlje ljudi ima saznajte u nastavku.

Jagode su prepune antioksidanata i štite telo od slobodnih radikala koji su glavni krivci za prerano starenje i mnoge druge bolesti kao što je Alchajmerova. Bogat su izvor vitamina C i samim tim jačaju imunitet i odlične su za mršavljenje jer su bogate vlaknima, a ujedn0 imaju nisku kalorijsku vrednost. Samo osam jagoda sadrži više vitamina C od jedne pomorandže. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može sprečiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog creva, prostate i gušterače. Jagode smanjuju krvni pritisak i štite srce, smanjuju upalne procese i podstiču zdravlje kostiju. Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati slepoću. Oči trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja.

Jagode se preporučuju svim trudnicama i onim ženama koje žele da ostanu u drugom stanju jer sadrže folnu kiselinu koja je važna za razvoj deteta, kao i za prevenciju od nastanka raznih poremećaja.

Možete ih koristiti za razne voćne smutije, sokove, za pravljenje veoma ukusnih poslastica, u svrhu lepote, a najzdravije su kada ih jedete sveže.

Jagode, kao i mnoge druge vrste voća i povrća možemo naći tokom cele godine, kako pre, tako i nakon sezone, ali se sumnja u kvalitet njihovog porekla zato pazite kakve jagode i kada jedete.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: