Prelepa grčka ostrva za koja možda niste čuli

Kako nam se bliži leto, sve više razmišljamo o predstojećem godišnjem odmoru i zanimljivim destinacijama. Grčka je tradicionalno letnje odredište u kom se skupljaju turisti iz cele Evrope i sveta, a mi imamo tu sreću da nam je blizu. Ipak, čini nam se da turističke agencije nude aranžmane za mesta koja smo već posetili, a turisti iz naše zemje često se žale da su mesta koja posećuju puna upravo ljudi sa naših prostora. Ukoliko spadate u one koji ne žele da letuju zajedno sa komšijama i rodbinom, već da otkrijete nova mesta, istraživali smo i pronašli grčka ostrva za koja možda niste čuli.

Paros

U arhipelagu Kiklada, nedaleko od gužvi na Mikonosu i Santoriniju, nalazi se ovo ostrvo slikovitih predela. Male kamene ulice, tradicionalne bele kućice, peščane plaže, vetrenjače, maslinici, taverne i žurke na plaži dovoljan su razlog da se uputite na ovo ostrvo i otkrijete sve njegove lepote. Bez obzira da li ste u potrazi za provodom ili želite miran porodični odmor, Paros nudi za svakog po nešto.

Hidra

Zamislite ostrvo bez automobila. Prevoz brodom ili magarcem. Put kroz vreme. Mondensko letovalište Atinjana. To je Hidra. Ovo ostrvo u Egejskom moru prebogato istorijskim nasleđem, jedinstvenim kućama u popločanim ulicama, prekrasnim plažama na čistom plavom moru, poznato po dobrim tavernama i kafićima i noćnom životu nepravedno je zapostavljeno među našim turistima. Hidra je uspela da sačuva stari, grčki šarm. Na ovom ostrvu će uživati turisti istančanog ukusa, jer hrana u restoranima predstavlja grčku, autentičnu kuhinju. Takođe, mnoštvo muzeja i galerija učiniće odmor zanimljivijim bez pukog ležanja na plaži.

Hrisi

Ovaj skirevni dragulj, nalazi se nedaleko od Krita, a nazivaju ga grčkim Havajima. Gotovo da ne postoji manje ostrvo u Grčkoj koje sadrži toliko prirodnih lepota i egzotike. Ovde vas očekuju egzotične plaže sa belim i zlatnim peskom, načičkane fragmentima retkih školjki koje ih u nekim delovima boje u ružičasto i kristalna tirkizna voda koja vam dozvoljava da vidite i najstiniji detalj na dnu mora. Dužina ostrva je samo 5 kilometara, a širina 1 km. Ostrvo je potpuno nenaseljeno, tako da na njemu ne možete provesti odmor, ali je idealno mesto na koje možete doći na izlet.

Samos

U blizini turske obale smešteno je ovo ostrvo zelenih planina, beskrajnih vinograda i prelepih plaža. Samos je ostrvo slavnog matematičara i filozofa Pitagore. Prema mitologiji, na ovom egejskom ostrvu rodila se boginja Hera i mnogi hramovi koje posetioci mogu obići, posvećeni su baš njoj. Samos je kao stvoreno je za romantične duše. Turistima daruje opojni miris mora uz mogućnost da raj za sebe i onog koga volite pronađete u brojnim bajkovitim uvalama.

Ikaria

Još jedno skriveno blago u Egejskom moru. Poznato je po dugovečnosti njegovih stanovnika. Ikaria ima jedinstvenu biološku raznovrsnost, čarobne, egzotični i divlje pejzaže. Ovde možete uživati u zelenim padinama, malim jezerima i vodopadima, svežim vodenim lagunama, vrelim mineralnim izvorima, diviti se borovim i hrastovim šumama, kanjonima, klisurama, pećinama. Ovo mesto idealno je za one koji žele da pobegnu od gužve i dožive autentičnost starog sveta Grčke.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: