Starinski recept za domaći kvasac

Usled padnemije koronavirusa ljudi su masovno počeli da pustoše rafove po marketima uprkos apelu nadležnih organa da to ne čine, jer osnovnih životnih namirnica, kako kažu, ima dovoljno. Čini se da se sve namirnice mogu pronaći, osim jedne – kvasca. Nestašica kvasca vlada u Srbiji, a ukoliko ne želite često da odlazite do prodavnice po hleb, vreme je da počnete sami da ga mesite.

Osnovni sastojak domaćeg hleba je upravo kvasac, a budući da je on već prisutan na žitaricama, u kombinaciji sa vodom će se odvojiti i počeće fermentaciju uz pomoć skroba iz žita. Međutim, mi možemo ubrzati proces dodavanjem šećera. U nastavku vam donosimo recept za prirodni kvasac od brašna koji sami možete napraviti u svojoj kuhinji.

Potrebno: 1 šolja brašna, 1 šolja mlake vode, veća staklena tegla ili neki sud u kom ćete kultivisati kvasav (nije poželjno da bude od plastike), 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (maltexa) – opciono, ako želimo da se kvasac brže fermentiše. Ne bi smo savetovali med jer je on prirodan antiseptik.Nakon fermentacije, kvasac će pojesti šećer tako da ne morate brinuti.

Recept: Pomešajte sve sastojke u kompaktnu masu, a potom je pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom, u blizini radijatora ili šporeta, ali ne na njemu, jer direktna toplota ubija kvasac.

Proces fermentacije traje od 3 do 7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li ste dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja.

Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *