Starinski recept za domaći kvasac

Zbog padnemije koronavirusa sve su veći redovi u supermarketima jer ljudi prave zalihe osnovnih namirnica zbog čega rafovi ostaju prazni. Čini se da se sve namirnice mogu pronaći, osim jedne – kvasca. Nestašica kvasca vlada u Srbiji, a ukoliko ne želite često da odlazite do prodavnice po hleb, vreme je da počnete sami da ga mesite.

Osnovni sastojak domaćeg hleba je upravo kvasac, a budući da je on već prisutan na žitaricama, u kombinaciji sa vodom će se odvojiti i počeće fermentaciju uz pomoć skroba iz žita. Međutim, mi možemo ubrzati proces dodavanjem šećera. U nastavku vam donosimo recept za prirodni kvasac od brašna koji sami možete napraviti u svojoj kuhinji.

Potrebno: 1 šolja brašna, 1 šolja mlake vode, veća staklena tegla ili neki sud u kom ćete kultivisati kvasav (nije poželjno da bude od plastike), 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (maltexa) – opciono, ako želimo da se kvasac brže fermentiše. Ne bi smo savetovali med jer je on prirodan antiseptik.Nakon fermentacije, kvasac će pojesti šećer tako da ne morate brinuti.

Recept: Pomešajte sve sastojke u kompaktnu masu, a potom je pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom, u blizini radijatora ili šporeta, ali ne na njemu, jer direktna toplota ubija kvasac.

Proces fermentacije traje od 3 do 7 dana u zavisnosti od toga koje ste brašno koristili i da li ste dodali šećer. Kada se pojave mehurići i osetite poznat miris vrenja znaćete da je gotovo.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: