5 razloga da ove jeseni uživate u ukusu mandarina

Ne dozvolite da vas Miholjsko leto zavara, jesen nam je uveliko stigla, a sa sobom donela i brojne viruse. Najbolji način da se zaštitimo u narednim danima i mesecima je da pravilnom ishranom unesemo vitamine i tako ojačamo svoj imunitet.

Jedna od voćki u kojoj uživamo u jesenjim i zimskim mesecima je ukusna i zdrava mandarina. Mnogo je razloga da je uvrstite u svoj jelovnik, a mi smo izdvojili pet.

Jača imunitet

Mandarine pomažu imunološkom sistemu da detektuje i potom uništi štetne, patogene organizme i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripa u sezoni pred nama. Kao i kada je reč o drugim citrusima, mandarina je bogata vitaminom C, za koji je poznato da odlično štiti organizam od respiratornih infekcija. Pored vitamina C, mandarine sadrže i vitamine B grupe, zatim vlakna, kalijum, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Smanjuje upale

Mandarine pomažu telu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidanasa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne uticaje tih procesa na telo.

Sprečava gojaznost

Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom i štiti srce. Pektin u njoj sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma. Pomaže i u zadržavanju dobre linije jer je izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i pozitivno deluje na probavu.

Neguje kožu

Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora. Uz sve ostale sastojke, mandarina koži obezbeđuju mladolik izgled i hidrataciju. Mandarina je posebno dragocena u nezi masne kože jer eterična ulja ove voćke kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore.

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške mandarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedeljno ako imate masnu kožu ili jednom nedeljno ako imate suvu i normalnu kožu.

Zdrava kora

Koru nikad ne bacajte jer može da se iskoristi. Iseckajte je, osušite, pa koristite za čaj ili kolače. Istraživanja su pokazala da kora mandarine poseduje svojstva koja snižavaju holesterol, a čaj od sušene kore mandarine se preporučuje za mnoga stanja od loše probave do kancerogenih obolenja. Veruje se da kora mandarine poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Potpomaže pri balansu šećera u krvi, detoksifikaciji jetre, opuštanju od stresa i leči grip i prehladu.

Ogulite mandarine, sačuvajte koru i spremite u teglice sa hermetičkim poklopcem. Čuvajte ih na hladnom i mračnom mestu i nekoliko meseci. Da biste napravili čaj stavite nekoliko korica u šolju, zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete mešati i sa drugim čajevima, a najbolje se slaže sa crnim čajem.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: