Sremski Karlovci – mesto najukusnijih gomboca, vina, duhovnosti i kulturnih građevina

Vinogradarski gradić nadomak Novog Sada, smešten između zelenih obronaka Fruške gore i plavog Dunava – Sremski Karlovci, mesto je bogate istorije čije su stranice od davnina ispisivali različiti narodi, domaćinske atmosfere, najukusnijih gomboca (gomboce su vojvođanski naziv za knedle), vina i kulturnih građevina.

Naizgled mirna i skromna varošica odiše posebnošću i jedinstvenošću, kao i bogatim znamenitostima o kojima reklo bi se ne znamo mnogo. Na trgu koji nosi ime čuvenog romantičara Branka Radičevića smeštena su velelepna zdanja i duhovni objekti koji nose snagu, istoriju, duhovnost i lepotu života ove varoši.

Patrijaršijski dvor je elegantno i monumentalno zdanje koje osvaja i privlači pažnju posetilaca svojim baroknim pseudorenesansnim stilom. Dvor potiče iz XIX veka, a u okviru njega se nalazi riznica, muzej Srpske pravoslavne crkve.

Karlovačka gimnazija je najstarija srpska gimnazija nastala 1791. godine i jedan od najznačajnijih prosvetno-kulturnih objekata našeg naroda. Današnja zgrada Karlovačke gimnazije datira iz 1890. godine. U to vreme je bila reprezentativna zgrada, izgrađena u srpsko-vizanstijskom stilu, sa bogato ukrašenim glavnim ulazom. Ktitori ove zgrade su bili braća Anđelići (patrijarh karlovački Greman i njegov brat sremskomitrovački sveštenik Stefan), što na ulazu i stoji napisano. U okviru gimnazije danas se nalazi Spomen biblioteka sa 18.198 knjiga, kao svojevrsni spomenik kulture.

Saborna crkva Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima je glavni i najveći pravoslavni hram u Sremskim Karlovcima, smešten uz stari Patrijaršijski dvor. Saborna crkva u Sremskim Karlovcim je središnja crkva Sremske eparhije i Spomenik kulture od izuzetnog značaja. U oltaru se nalazi sveti ćivot (kovčeg), sa delom moštiju drugog srpskog arhiepiskopa Sv. Arsenija Sremca.

Katolička crkva Svetog Trojstva je smeštena odmah uz Sabornu crkvu i građena je u baroknom stilu. Podignuta je 1768. godine na mestu nekadašnje benediktinske bazilike.

Česma “Četiri lava” podignuta je 1799. godine u čast završetka izgradnje prvog gradskog vodovoda, a za nju se vezuje legenda da će se onaj ko jednom popije vodu sa nje vratiti u Sremske Karlovce i tu se venčati.

Bogoslovija “Sveti Arsenije” u Sremskim Karlovcima je prva bogoslovija u Srbiji koju je osnovao mitropolit Stefan Statimirović 1794. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najvažnijih obrazovnih ustanova kod Srba. Poznata je kao Karlovačka bogoslovija.

Stefaneum je internat koji je osnovan za potrebe đaka bogoslovije koji su se školovali donacijom mitropolita Stefana Stratimirovića.

Magistrat u Sremskim Karlovcima je jedna od najznačajnijih i najvrednijih građevina u starom jezgru Sremskih Karlovaca nastala u periodu od 1806. do 1811. godine, a sa njegovog balkona je u maju 1848. godine patrijarh Josif Rajačić proglasio osnivanje Srpske Vojvodine. Ulogu upravne zgrade Magistrat je zadržao do danas.

Takođe, ako vas put navede u Sremske Karlovce možete posetiti Kapelu mira gde je 1699. godine zaključen čuveni Karlovački mir, Dušanov vidikovac sa kog se pruža pogled na Karlovce, a obilazak Sremskih Karlovaca završite posetom Dvorskoj bašti koja je nastala kao Botanička bašta u vreme patrijarha Rajačića.

Nakon šetnje i upoznavanja istorije Sremskih Karlovaca možete se osvežiti u nekom od lokalnih restorana uz čašu bermeta i ukusnih vojvođanskih gomboca koje su rekli bismo na ovom mestu posebne ili vreme možete iskoristiti za kupovinu suvenira ove oblasti.


Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: