Kako je “Krcko Oraščić” postao Božićni klasik?

Okićena jelka, medenjaci, praznične pesme, Deda Mraz, irvasi i Krcko Oraščić – tako bismo ukratko opisali Božić. Međutim, kako se tu našao baš balet “Krcko Oraščić”?

U periodu Božića, na balet odlaze i oni koji inače nisu ljubitelji ovakvih izlazaka. Baletske trupe širom sveta predstavljaju svoje verzije klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog, a porodice se doteruju i odlaze da uživaju u ovoj magiji bez koje je teško zamisliti decembar. Upravo je “Krcko Oraščić” često prvi susret dece sa ovom vrstom umetnosti.

“Krcko Oraščić” je balet u dva čina, za koji su koreografiju originalno uradili Marius Petipa i Lev Ivanov. Bazira se na priči “Krcko Oraščić i Kralj miševa“, koju je napisao E.T.A. Hofman. Hofmanovu priču iz 1816. preradio je 1844. Aleksandar Dima, poznat po delu “Tri musketara”, a balet inspirisan tom verzijom naručio je direktor Ruskog carskog pozorišta, nakon ogromnog uspeha Čajkovskove “Uspavane lepotice”.

Ovaj balet premijerno je izveden 18. decembra 1892. godine u “Marinski Teatru” u Sankt Peterburgu, zajedno sa operom “Jolanta“, koju je takođe napisao Čajkovski, međutim u početku se nije pokazao uspešnim. Kritičari su zamerili na nedostatku umetnosti, manjku radnje i plesača.

Balet prati devojčicu Klaru koja silazi na Badnje veče da se igra sa svojim omiljenim poklonom, Krckom Oraščićem. Misteriozni čarobnjak, Droselmejer, čeka da je pošalje na magičnu avanturu. Nakon što su porazili zlog Kralja miševa, Klara i Oraščić lete u zlatnim sankama kroz Zemlju snega i Kraljevstvo slatkiša, gde vila Šećerlema priređuje niz očaravajućih plesnih izvedbi, a i sama se uključuje u ples. Nazad, kod kuće u krevetu, Klara je ubeđena da je sve bio samo san.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim baletom i čemu duguje toliku popularnost je, da za razliku od većine drugih klasičnih božićnih priča nema teološki karakter, niti se u njemu pominju priče o bebi Isusu, već slavi praznike koje mogu prihvatiti mnoge porodice u ovo doba godine, bez obzira na religijsko ubeđenje. Radi se o čarobnom svetu dece, roditelja, igračaka, jelki, pahulja i slatkiša. “Krcko Oraščić” vodi nas u svet bajki, bezbrižnosti i prazničnog veselja i sve to uz savršene note Čajkovskog.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: