Izložba slika Fride Kalo u Budimpešti

U Mađarskoj nacionalnoj galeriji od 7. jula do 4. novembra ove godine izložena su dela verovatno najveće ženske umetničke ikone dvadesetog veka, slikarke Fride Kalo.

Ova umetnica ostala je upamćena po svojim autoportretima, bolu, strasti i veoma živim bojama. Njen fizički i emocionalni bol su očigledni na platnima, iskreno je prenosila najintimnije emocije i doživljaje iz depresivnih perioda života, kao i iz burne ljubavi sa suprugom Dijegom Riverom za kog se dvaput udavala. Bila je prva slikarka koja je u potpunosti predstavila žensko telo bez odeće, kao i seksualnost i različite doživljaje iz ženskog ugla. 

Izložba obuhvata više od 30 slika i grafika iz muzeja Dolores Olmedo u Meksiko Sitiju, kao i iz drugih kolekcija i uključuje i velika dela kao što je njeno prvo platno, slike i portrete inspirisane događajima u njenom životu i pokazuje nam mitsku stvarnost koju je iskusila i rekonstruisala.

Iskoristite poslednje dane izložbe i pogledajte radove ove slikarke koji nam nikad nisu bili bliži. Uživajte u jeseni u Budimpešti, a pre posete pogledajte biografski film o meksičkoj umetnici o kom smo vam pisali.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: