Razgovarali smo sa Ninom Karlavaris čije čizme svi želimo ove jeseni

Mlada novosadska kreatorka Nina Karlavaris u Firenci je završila magistarske studije grafičkog dizajna, nakon čega se vratila u Srbiju gde je započela kreiranje kupaćih kostima za kojima su devojke poludele. Nakon toga, počela je da dizajnira i čizme kojima smo oduševljene. Razgovarali smo sa ambicioznom Ninom i saznali kako se odlučila za karijeru u modnom dizajnu, zbog čega se vratila u Srbiju i kakvi su joj dalji planovi u karijeri.

Kako je došlo do toga da grafički dizajner kreira kupaće kostime?

Smatram da se umetnost ne svodi na samo jedan vid izraza. Zato umetnost i jeste lepa, jer nema ograničenja, sve je u slobodi. Slobodi izraza, razmišljanja, delovanja. Ono što me je odvelo u modni dizajn jesu dinamika, kontakt sa ljudima i kretanje. Dok u grafičkom dizajnu većinu vremena provodiš za kompjuterom. Ali mi zapravo znanje grafičkog dizajna umnogome pamaže u modnom dizajnu.

Dok sve više mladih odlazi iz Srbije u potrazi za boljim uslovima za rad, ti si odlučila da se nakon studija u Italiji vratiš u Srbiju. Da li je ovo bila teška odluka?

Nije, jer sam tada bila mlada da započnem nesto svoje u stranoj zemlji, a opet nespremna da radim za nekog drugog. Potpuno prirodno mi je tada bilo da započnem posao tamo odakle sam.

Koliko je teško ostvariti dizajnersku karijeru u Srbiji i šta bi poručila mladim ljudima koji misle da je mnogo lakše uspeti van granica naše zemlje?

Ništa nije teško kad se voli posao koji radiš. Mišljenja sam da ako nešto zaista radiš s ljubavlju – nema mesta za sumnju da nećeš uspeti. Šta znači uspeti? Ja i dalje ne mislim da sam uradila ni pola od onoga što mogu, postoje ciljevi koje temeljno i sa strpljenjem gradim. Postoji još puno stvari koje planiram da uradim i nadogradim posao. A postoje usponi i padovi i sve je to deo procesa, ali na kraju dana si ipak ispunjen i zadovoljan jer znaš da daješ 150% od sebe. Nije do toga gde si, već šta nosiš u sebi. I to se oseti u stvaranju. Sve je u energiji koju nosiš.

Kako je došlo do toga da nakon kreiranja kupaćih kostima koji su oduševili devojke počneš da kreiraš čizme? Koliko je dizajniranje ova dva različita komada slično i u čemu više uživaš?

Skoro ništa nije slično, jer se radi o potpuno drugačijim materijalima za izradu, kao i različitim načinima izrade. Ali je time bio i veći izazov i meni jos zabavnije da istražujem sa nepoznatim.

Ko su devojke koje nose tvoje kreacije?

Ciljna grupa su mi devojke koje su dovoljno hrabre da se istaknu i da izraze svoju individualnost. A opet se u mojim modelima, posebno čizmama, pridaje posebna pažnja i klasici. Živimo u vremenu u kom se kroz odeću izražavamo, pokazujemo svoju individualnost, pa shodno tome – dizajn koji kreiram želim da ostavlja utisak, ali pre svega da bude udoban.

Da li u budućnosti planiraš da svoj rad proširiš i na neke nove komade?

Nikad ne reci nikad. Nije trenutno u planu, ali poznajući sebe – skoro sam sigurna da ću se suočiti sa nekim novim izazovima.

Za one koji ne znaju, gde se mogu kupiti tvoje čizme i kostimi?

U Lagami studiju u Beogradu i Novom Sadu. 

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: