5 ženskih biografskih filmova

Stigla nam je jesen i donela dane i večeri u kojim ćemo se sve češće odlučiti da umesto izlaska ostanemo kod kuće uz mirišljavu sveću, omiljeni topli napitak i naravno – dobar film.

Filmovi zasnovani na istinitim događajima uvek privlače gledaoce, a kada su u pitanju ličnosti sa čijim smo životima svi upoznati, onda je još zanimljivije pogledati kakve su oni živote vodili daleko od očiju javnosti. Danas vam donosimo predloge za pet filmova o ženama koje su inspirisale svojim stvaranjem, koje su ganule živote mnogih i čija slava traje i decenijama posle njihove smrti.

Dalida

Ovaj film nam donosi intiman portret o ženi magičnog glasa i nesvakidašnje lepote koja je plenila scenom, punila koncertne dvorane širom sveta, prodavala milione ploča, a iza zavese bila usamljena i nesrećna žena u večitoj potrazi za ljubavlju. Ova tragična dama francuske šansone vodila je naizgled glamurozan holivudski život, sa težinom antičke tragedije. Film prati Dalidin život od detinjstva sve do tragične smrti, a zasnovan je na knjizi Dalidinog brata i producenta Orlanda. Nelinearno su prikazani najznačajniji događaji iz njene bogate karijere, kao i iz privatnog života, prožeti njenim hitovima koji su protkani životom, bolom, njenim osećanjima i stanjima, a koje je pevala na sedam jezika. Film je ekranizovan 2017. godine i prikazan je na mnogim svetskim festivalima, među kojima je i FEST.

Frida

Film o čuvenoj meksičkoj slikarki donosi nam priču o njenom životu i stvaralaštvu prožetom boli koju je godinama trpela zbog povreda koje je kao tinejdžerka zadobila u teškoj saobraćajnoj nesreći. Hronološki je prikazan njen život od rane mladosti u kojoj ležeći paralizovana počinje da slika, preko političkog angažovanja koje joj donosi turbulentnu ljubav sa slikarom Dijegom Riverom sve do poslednjih dana u kojima postaje priznata i doživljava prvu samostalnu izložbu u rodnom Meksiku. U filmu se, kao i na njenim slikama, mešaju realnost i bogata mašta buntovne umetnice. Hrabra Frida, koju tumači Selma Hajek, vodila je strastven život, prkosila društvenim normama, a najveću slavu stekla je posle smrti. Ovaj film iz 2002. godine osvojio je 2 Oskara, a imao je 6 nominacija.

 

Dajana

Film o tragično stradaloj omiljenoj princezi prikazuje poslednje dve godine njenog života i intrigantnu priču o zabranjenoj ljubavi sa hirurgom Haznatom Kanom.  Iako je film dobio negativne kritike, romantična i potresna priča o ovoj harizmatičnoj i šarmantnoj ženi, koja je plenila lepotom, istančanim ukusom za modu, ali i humanitarnim radom dovoljni su razlozi da ga pogledate. Naomi Vots tumači Dajanu u ovom ostvarenju iz 2013. godine, a ovo je samo jedno od filmskih ostvarenja koji su snimljeni o najpoznatijoj ženi svog vremena o čijem su životu svi želeli da znaju sve, što ju je i odvelo u smrt.

Grejs od Monaka

Ova biografska drama donosi priču o ženi koja je ostvarila san svake devojčice, postala je holivudska zvezda, a nakon toga i princeza. Međutim, u ovom filmu otkrivamo da princeze ne žive zaista živote iz bajki. Film prikazuje Grejs za vreme 1962. godine, 6 godina nakon što se odrekla svoje glumačke karijere i postala princeza. Istovremeno se dešava diplomatska kriza između Monaka i Francuske, a Grejs doživljava i ličnu krizu. Kada joj Alfred Hičkog ponudi da se vrati glumi, ona se nalazi rastrzana između porodičnog života i želje da se vrati karijeri. Film je imao premijeru na Kanskom festivalu 2014. godine. Pratile su ga mnoge kontroverze, a “Guardian” je ovaj film ocenio “gorim čak i od filma o Dajani”. Bez obzira na to, verujemo da ćete uživati u otkrivanju novih detalja iz života holivudske princeze, kao i u predivnim kadrovima Francuske i Italije i bezvremenskoj lepoti i stilu Grejs Keli koju tumači Nikol Kimdan.

 

Koko pre Šanel

Film o najznačajnijoj ženi u istoriji mode donosi priču o njoj pre nego što je postala uspešna i ostvarila slavu koja ne jenjava ni decenijama nakon njene smrti. Koko je napravila revoluciju u modi oslobodivši žene korseta, popularizovala je kežual način oblačenja, stvorila je čuveni šanel komplet, parfem “Chanel no 5”, otkrila nam malu crnu haljinu, njene izreke o stilu citiraju se i danas, a u filmu otkrivamo da je karijeru započela praveći šešire. Film počinje njenim odrastanjem u sirotištu i vodi nas u vreme njene mladosti kada nastupa po kabareima i prepravlja odeću u krojačkom salonu dok sanja o uspehu, bogatstvu i samostalnosti. Upoznajemo njenu prirodu, njene ljubavnike i njen jedinstven stil. Radije je nosila muške košulje nego ženstvene haljine, birala je slobodu i borila se za svoju nezavisnost. Film je imao premijeru 2009. godine, a šarmantna Odri Tatu našla se u ulozi legendarne kreatorke.

 

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: