Izložba Marine Abramović u Beogradu

Dugoočekivana retrospektivna izložba “Čistač” Marine Abramović, jedne od najvećih svetskih umetnica, biće prikazana domaćoj i regionalnoj javnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine. Ovo će biti jedinstvena prilika da se publika upozna sa najznačajnijim radovima jedne od vodećih umetnica performansa u njenom rodnom gradu, prvi put nakon 44 godine.

“Čistač” je prva velika evropska retrospektiva Marininog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku. Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umetnice u grad svog rođenja i gde je poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Postavka hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umetnice – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Kroz ovu retrospektivu, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Program izložbe čine i projekcije filmova o Marini Abramović, predavanja o umetnosti performansa i javna vođenja, sa ciljem da se javnosti približi njeno kompleksno stvaralaštvo koje uključuje i značajne radove iz rane beogradske faze.

Kustosi su Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti), Lena Essling (Moderna Museet), Tine Colstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Susanne Kleine (Bundeskunsthalle).

Ulaznice su u prodaju, a regularna cena ulaznice iznosi 600 dinara, dok je za određene grupe utvrđen popust tako da je cena 300 dinara. Ovaj popust se odnosi na studente, učenike srednjih i osnovnih škola i penzionere. Ulaznice se neće naplaćivati licima sa invaliditetom, predškolskoj deci, trudnicama, prilikom grupnih poseta svakom 15. posetiocu, profesorima, docentima, asistentima i studentima istorije umetnosti, arhitekture, likovnih i primenjenih umetnosti, kao i članovima ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja. Besplatan ulaz biće i na Dan otvaranja Muzeja (20. oktobar), ali i svake prve srede u mesecu od 10 do 18 sati.

Ulaznice se kupuju za tačno definisani datum i vremenski termin, preko interneta i na svim prodajnim Tickets mestima. Karte će biti dostupne i na blagajni Muzeja savremene umetnosti od dana otvaranja izložbe i jedino se tamo mogu realizovati definisani popusti.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: