Dan Evrope proslavlja se brojnim manifestacijama

Dan Evrope obeležava se svake godine 9. maja. Slavi se mir i jedinstvo u Evropi i obeležava godišnjica istorijske Šumanove deklaracije. Takođe, ovo je podsećanje i na pobedu nad fašizmom 1945. godine.

Na govoru u Parizu 1950. godine, Robert Šuman, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, izneo je svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, koji bi rat među evropskim narodima učinio nezamislivim.

Ove godine, Dan Evrope proslavlja se na više lokacija u Beogradu, kao i drugim gradovima širom Srbije. Delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa Dah teatrom, pripremila je umetnički karavan “Evropa je ovde” koji će od 9. do 30. maja proći kroz 11 gradova. Na trgovima Novog Sada, Niša, Subotice, Užica, Vršca, Pirota, Valjeva, Kragujevca, Kraljeva i Negotina biće postavljena vrata iza kojih građane oćekuju umetnici i umetničke trupe iz Francuske, Danske, Holandije, Nemačke, Austrije, Italije, Irske i Ruminije.

Prva vrata biće postavljena u Beogradu u nedelju 9. maja, od 12 do 18 časova u Knez Mihailovoj ulici ispred Instituta Servantes, a umetnici će se smenjivati na svakih sat vremena kako bi publika mogla da se upozna sa različitim gradovima Evropske Unije.

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom (EMI) takođe obeležava Dan Evrope nizom manifestacija. Zbog pandemije, ove godine većina aktivnosti će se održati onlajn, poput “Kviza Foruma mladih” i kampanje “Zajedno za Evropu”, ali tradicionalna projekcija filma na otvorenom će ipak biti realizovana u nedelju 9. maja od 20 časova u parku Manjež kada će biti prikazan film “Poslednji i prvi čovek“ (“Last and the first man“, Island, 2020).

Ovaj naučno-fantastični esej je zasnovan na istoimenom romanu britanskog pisca Olafa Stapledona koji predstavlja pismo poslednjih ljudi na zemlji namenjeno precima. Autor filma Johan Johanson ukazuje na evropski značaj spomenika koji su nastali na ovim prostorima i koji su postali deo evropske baštine.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: