Najlepše evropske plaže

Iako se, kada se pomenu najlepše plaže, tirkizno more, palme i pesak, najčešće pomisli na Karibe ili neka druga udaljena ostrva, ne treba zanemariti stari kontinent koji takođe nudi veliki izbor prelepih plaža koje su nam mnogo bliže i samim tim pristupačnije. U mnoštvu prelepih evropskih primorskih gradova i ostrva nije bilo lako sastaviti ovaj spisak i on bi se lako mogao proširiti. Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete na letovanje, možda vam upravo ova lista pomogne da izaberete destinaciju.

Navagio, Grčka

Osim po ludom noćnom provodu, grčko osrvo Zakintos čuveno je i po ovoj prelepoj plaži. Poznata i kao plaža brodoloma, Navagio se nalazi na Jonskom moru u tzv. uvali krijumčara. Zbog nepovoljnog prilaza sa kopna, plažu je moguće posetiti jedino brodom, a posebnu atrakciju predstavlja zarđali nasukani brod, napušten pre nekoliko decenija.

Nisi, Kipar

Plaža Nisi u Aja Napi čini 500 metara dug pojas zemlje, prekriven najfinijim belim peskom koji spaja obalu sa malim nenaseljenim ostrvcetom do koga se, čak i za vreme plime, lako može stići šetnjom kroz vodu. Nekada je bila omiljeno odredište porodica sa malom decom, a poslednjih godina, međutim, nazivaju je kiparskom Ibicom jer neodoljivo privlači sve veći broj mladih ljubitelja najrazličitijih vodenih sportova i noćnih klubskih zabava na obali mora.

Zlatni Rat, Hrvatska

Duga obala Hrvatske i njena brojna ostrva prepuni su divnih plaža. Zlatni Rat se nalazi na ostrvu Brač u mestu Bol i poznata je po tome što menja oblik i poziciju u zavisnosti od pravca vetra i morskih struja. Možda nema pesak, kao što je to slučaj s Karibima, ali njen sitni šljunak, specifičan oblik i hlad u šumi stogodišnjih borova privlače turiste širom sveta. Zbog vetrova je idealna za vodene sportove.

Caló des Moro, Španija

Na španskom ostrvu Majorka nalazi se veliki broj skrivenih plaža. Jedna od najlepših je Caló des Moro koja se nalazi na oko šest kilometara od gradića Santanij. Tokom letnje sezone prepuna je turista, ali u ostatku godine podseća na tiho parče Kariba u Španiji.

Oludeniz, Turska 

Najčešće fotografisana plaža na Mediteranu nalazi se na Tirkiznoj obali, smeštenoj na krajnjem jugozapadu Turske, tamo gde Egejsko more uranja u Mediteran. Na ulazu u istoimenu lagunu koju zovu i Plava laguna, smeštena je skrivena uvala sa prelepom plažom od sitnih oblutaka. Cela laguna proglašena je Nacionalnim rezervatom i ovde je gradnja najstrože zabranjena. Plaža je čuvena po uvek mirnom moru, čak i za vreme jakih oluja, ali i po različitim nijansama njegove boje, koja varira od tirkizno do akvamarin plave.

Marinha, Portugalija

Sa svojim mekanim peskom i kamenitim, zlatnim stenama, plaža Marinha na samom jugu Portugalije, u gradu Caramujeira u Algarve regionu jedna je od najlepših, slikovitih destinacija u Evropi. Ovo mesto je ispunjeno morskim zvezdama i šarenolikim morskim životom, što ga čini idealnim za ronjenje, dok njegove sakrivene lagune i pećine pozivaju na istraživanje. Kao dobitnik prestižne nagrade portugalskog Ministarstva životne sredine “Zlatna plaža“, Marinha se zbog svojih prirodnih lepota često koristi za snimanje reklama poznatih kompanija.

Chiaia di Luna, Italija

Jedna od najboljih italijanskh plaža, sakrivena na malom ostrvu Ponza, je Chaia di Luna. Ovde, lokalni ribarski brodići smenjuju luksuzne jahte, i lokalno stanovništvo je brojnije od turista. Smeštena sa druge strane glavne luke, ova plaža u obliku polu meseca, uživa u tirkiznim talasima i glomaznim belim stenama. Jedini način da dođete do ovog malog raja je kroz antički rimski tunel.

Porto Katsiki, Grčka

Porto Katsiki se nalazi na jugozapadnoj obali grčkog ostrva Lefkada i jedna je od najpoznatijih plaža u Grčkoj. Bistra plava voda udara u sitni beli pesak okružen liticama. Mirna i topla voda idealna je za plivanje i ronjenje. Plaža se nalazi na dnu velike litice tako pa kako biste došli do nje, morate da se spustite niz 347 stepenika ili dođite brodom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: