Beograd je i ovog marta svetska prestonica gitare

Guitar art festival 2020 održaće se od 10. do 15. marta i učiniti da Beograd još jednom bude svetska prestonica gitare i muzičkog sveta. Tokom 6 festivalskih dana održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice.

Pod simboličnim sloganom “Rapsodija” festival će objediniti mnogo različitih projekata, koncerata, muzičara i stilova sa svih strana sveta.

Veliki koncerti će se održati u Kombank dvorani, klasika u Atrijumu Narodnog muzeja, a svetska premijera koncerta za gitaru i simfonijski orkestar rezervisan je za veliku salu Kolarčeve zadužbine.

Festival počinje koncertom najboljeg flamenko gitariste nove generacije Daniela Kasaresa koji se vraća u Beograd nakon pet godina i rasprodatog koncerta. Tada je Kasaresa domaća publika nagradila nezapamćenim ovacijama za flamenko ples njegovih prstiju na andaluzijskim žicama gitare. Ovog puta Daniel Kasares sa svojim bendom predstavlja novi projekat “Magiterráne“, na kome se otiskuje na novo putovanje sa svojom izabranom flamenko posadom.

Na Guitar art festival 2020 druge večeri dolazi Ođila, koja širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo“, “Moja slatka umiljata zver“ i drugih.

40 Fingers, popularni italijanski gitarski kvartet sa više milionskim pregledima na YouTube-u po prvi put dolazi u Beograd i najavljuje koncertni spektakl u Kombank dvorani sa posebnim repertoarom koji počinje mirno sa filmskom muzikom, autorskim pesmama, a onda sledi energičan deo sa kultnim melodijama i obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice posle višegodišnje pauze ponovo slušaju u Atrijumu Narodnog muzeja.

Guitar Art tradicionalno dovodi vrhunske izvođače među kojima su Zagreb Guitar Trio iz Hrvatske, Quarteto de Guitarras “Concordis“ iz Portugala, Rafael Aguirre iz Španije, Shampia Duo iz Japana, Furat Qaddouri Duo iz UAE, Miloš Janjić iz Srbije, Niklas Johansen iz Danske, Igor Klokov iz Rusije i Milan Dereata iz Srbije.

Nemački kompozitor Joaquin Clerch komponovao je novo delo koje je posvećeno beogradskom Guitar Art festivalu. Njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marco Tamayo, David Martinez i Rafael Aguirre.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim drugim prodajnim mestima u mreži Tickets.rs.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: