5 filmova u kojima pobeđujemo virus

Pandemija koronavirusa zabrinula je mnoge ljude i saveti stručnjaka su da se izbegavaju izlasci koji nisu neophodni. To znači da ćemo mnogo više vremena provoditi u svojim domovima i važno je sačuvati dobro raspoloženje. Mnogi od nas su videli dirljive scene Italijana koji izlaze na svoje terase i pevaju u glas ne bi li pesmom pobedili brigu zbog širenja zaraze. Neki društvenim igrama smiruju nervozu zbog neprijatnih vesti o koronavirusu koje nam se dnevno plasiraju, a sjajan način za podizanje duha jeste i gledanje filmova koji se bave tematikom globalne pandemije, ali u kojima ljudska vrsta uspeva da pobedi virus. Zato smo za vas odabrali 5 filmova o ovim temama koji imaju srećan kraj, kao što se nadamo da će se uskoro završiti i aktuelna kriza u vezi sa koronavirusom.

Zaraza (Contagion)

Sjajna glumačka ekipa koju, između ostalih, čine Met Dejmon, Gvinet Paltrou i Kejt Vinslet, dočarava filmsku priču koja iz današnje perspektive deluje gotovo proročanski. Amerikanka Bet se vraća sa poslovnog putovanja u Kini, gde je ispostavlja da je pokupila sasvim nov virus. Za razliku od koronavirusa, fiktivni MEV-1 je daleko smrtonosniji i tri doktorke pokušavaju da na vreme otkriju vakcinu za virus i spreče katastrofu globalnih razmera.

Ja sam legenda (I Am Legend)

Američki virolog Robert Nevil (Vil Smit) živi u postapokaliptičnom svetu u kojem je smrtonosan virus pokosio veći deo stanovništva, a ostatak pretvorio u čudovišta. Ne zvuči kao da može biti srećnog kraja, ali Smitov lik ne gubi nadu i uporan je u svojoj misiji da nađe lek protiv opake zaraze. Ali da bi u tome uspeo, mora prvo da preživi Njujork koji više ni malo ne liči na onaj stari.

Svetski rat Z (World War Z)

U ovoj naučnoj fantastici dolazi do izbijanja epidemije virusa koji ljude pretvara u zombije. Ali ovo nije tipičan zombi film, jer su se autori izuzetno trudili da priču učine što uverljivijom, uz kvazinaučna objašnjenja o tome kako je došlo do pandemije, kao i zapanjujući način na koji širenje zaraze jedino može da se zaustavi. Glavnu ulogu tumači Bred Pit, a epizodnu ulogu u filmu ima i naš glumac Nikola Đuričko.

Izvan kontrole (Outbreak)

Majmun zaražen smrtonosnim virusom prokrijumčaren je iz Afrike u Kaliforniju, gde prenosi virus na radnika u laboratoriji, nakon čega je pušten u divljinu. Vlast pokušava da prikrije istinu o ozbiljnosti situacije dok tim naučnika ne otkrije vakcinu. Iako je film 25 godina star, u današnjim okolnostima je više nego aktuelan, a autentičnost priče dočaravaju čuveni glumci poput Dastina Hofmana, Morgana Frimana i Rene Ruso.

Pretnja (The Happening)

Pandemija virusa koji ne ubija – već izaziva zaražene da sami sebe ubiju. Možda najjeziviji film sa čitavog spiska, pak, ima širu poruku o otuđivanju čovečanstva od prirode od koje, ne smemo zaboraviti, svi mi zavisimo. Tokom većeg dela filma ćete se pitati kako se ovaj virus širi i iznenadiće vas odgovor, a kroz priču se vas voditi sjajan glumački tandem koji čine Mark Volberg i Zoi Dešanel.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: