10 knjiga koje morate pročitati

Svakog meseca izlozi knjižara dozivaju nas novim naslovima sa šarenim koricama. U izobilju knjiga, a nedostatku vremena, nije lako izabrati pravu. Zbog toga smo se mi okrenuli klasicima i donosimo vam 10 naslova koje bar jednom u životu morate pročitati. Iskoristite sunčan vikend i čitajte u prirodi ili uživajte u udobnosti svog doma uz najveće klasike svetske književnosti.

Mali Princ – Antoan de Sent Egziperi

Teško da postoji osoba koja voli da čita, a da nije pročitala ovaj roman koji se od davne 1943. kada je prvi put izdat prenosi sa generacije na generaciju. On savršeno spaja decu i odrasle, briše granicu između dečije književnosti i književnosti za odrasle. Napisan poput bajke, on otkriva utopijski svet kroz priču o dečaku sa udaljene i sićušne planete i njegovom traganju za odanošću i ljubavlju. Gotovo svaka rečenica koju Mali princ izgovara u knjizi postala je kultna, a njegove poruke o detinjstvu, odnosima s ljudima i svim onim sitnicama koje nas podsećaju na prave životne vrednosti razlog su što je ovo delo postalo bezvremensko.

Ana Karenjina – Lav Nikolajevič Tolstoj

Jedan od najvoljenijih klasika svih vremena definitivno je roman koji ne smete propustiti. Veliki Tolstoj donosi nam prikaz ruskog društva sedamdesetih godina 19. veka kroz slike ljubavi kao temeljnog pokretača ljudskih života. Slojevitost ovog dela potvrđuje i to što ga je žanrovski teško definisati kao jednu vrstu romana jer se u njemu prepleću elementi filozofskog, psihološkog, ljubavnog i društvenog romana, kao i romana karaktera. Skandalozna ljubav udate Ane Karenjine i grofa Vronskog zarad koje je ona žrtvovala sve, do danas je ostala jedna od najintrigantnijih ljubavnih priča, a na osnovu ovog romana snimljeno je više filmova.

Slika Dorijana Greja – Oskar Vajld

U svom jedinom romanu Oskar Vajld donosi nam priču o mladosti, lepoti, licemerju i nemoralu. Zanosni i bogati Dorijan Grej će jednog dana ispozirati slikaru Bazilu, stvarajući sliku koja će da stari umesto njega. Na njegovom licu se više neće videti nijedna bora, jer je ubeđen da je lepota najveće bogatstvo sveta, ali zato će njegov portret oslikavati sve njegove grehe, sve godine, i sve sramote koje će počiniti u narednim godinama.

Životinjska Farma – Džordž Orvel

Ova maštovita priča, svojevrstan je protest pisca protiv politike i sistema, a bavi se Ruskom revolucijom i periodom Staljinove vladavine Sovjetskim Savezom. Orvel ju je okarakterisao kao basnu, ali zapravo se radi o satiri, a draž ove knjige jeste u tome što će svaki čitalac naći u njoj sličnosti sa stanjem iz daleke prošlosti ili sadašnjosti svoje zemlje. Upravo istinitost ovog romana razlog je što je bila zabranjena u raznim krajevima sveta, ali i što je i danas aktuelna na svim meridijanima.

Zločin i kazna – Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Najpoznatiji roman Dostojevskog i klasik ruske književnosti svakako je roman koji morate pročitate, ako već niste. U agoniji zbog materijalne oskudice ruski student Rodion Raskoljnikov odlučuje da ubije zelenašicu Aljonu Ivanovnu. Kroz moralne teskobe i duševne krize koje Raskoljnikova dovode na ivicu nervnog rastrojstva, Dostojevski je u širem smislu zapravo ispisivao svoju kritiku nihilizma ruskog društva.

Ubiti pticu rugalicu – Harper Li

Roman američke spisateljice bio je momentalni hit odmah po objavljivanju, a svojoj autorki doneo je Pulicerovu nagradu 1961. godine. Odigrava se u malom gradiću na jugu Sjedinjenih Država i bavi se kontroverznim temama kao što su rasizam i segregacija, silovanje, klasne razlike i ravnopravost polova. Zanimljiv je podatak da su ovaj roman britanski bibliotekari 2006. godine proglasili knjigom važnijom od Biblije uz napomenu da je svaki odrastao čovek u svom životu mora pročitati.

Lovac u žitu – Džerom Dejvid Selindžer

Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo koje je izrazilo egzistencijalne strepnje mlade generacije u Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu njegovog junaka, Holdena Kolfilda, koji je ubrzo postao simbol za mnoge generacije izgubljenih tinejdžera. Lovac u žitu uvršten je među lektire u školama širom sveta i postao najčitaniji roman na planeti. Iako su mnogi poznati reditelji želeli da otkupe pravo na ekranizaciju, Selindžer nikada nije dopustio da se po romanu snimi film.   

Prohujalo sa vihorom – Margaret Miče

Veličanstven istorijski roman nezaboravna je priča o ljubavi i gubitku, koji je prodat u 30 miliona primeraka širom sveta. Dobitnik je i Pulicerove nagrade za najbolji roman, a prema njemu je 1939. godine snimljen i film koji je osvojio osam Oskara. Kada jednom uplovite u svet Skarlet O Hare zaljubićete se u Jug. Pročitajte ovu knjigu kada vam je neophodna dodatna motivacija i posvećenost jer se jedna Skarlet Ohara nalazi u svima nama.

1984. – Džordž Orvel

Još jedna Orvelova knjiga našla se na našoj listi. Napisana 35 godina pre godine naslova, predstavlja svojevrsno predskazanje budućnosti. Mnogo nasilja, cenzure, kontrole uma, javni nadzor i rat su ono što pisac predviđa. Radnja romana, smeštena u London istoimene godine opisuje futurističko totalitarno društvo čiji oligarhijski vlastodršci koriste najsavremenija dostignuća tehnologije i psihologije kako bi mase držali u pokornosti. Roman je shvaćen kao upozorenje budućim generacijama, odnosno inspiracija brojnim književnicima, filozofima i političkim teoretičarima.

Orkanski visovi – Emili Bronte

Na našoj listi našlo se i ovo remek-delo engleske i svetske književnosti, jedna od najlepših ljubavnih priča svih vremena objavljena davne 1847. godine. Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrečnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca. Osim dramatične ljubavne priče, Emili Bronte nam opisuje i vetrovitu ruralnu Englesku.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: