Džejn Birkin – modna ikona i večna muza

Francuski stil sasvim sigurno decenijama je najpopularniji stil kojem teže devojke širom sveta, hiljadama kilometara daleko od Pariza. O njemu se pišu knjige, njemu se nakon svih prolaznih trendova uvek vraćamo i divimo toj opuštenosti i jednostavnosti koja stvara savršene kombinacije. Ukoliko bi trebalo u dve reči da opišemo šta je to što nas u njihovom odevanju, lepoti i nezi oduševljava, te reči bi bile – Džejn Birkin.

Najpoznatija predstavnica francuskog stila zapravo je Engleskinja. Džejn Melori Birkin rođena je u Londonu 1946. godine, kao ćerka Dejvida Birkina, kapetana Britanske kraljevske mornarice, i glumice Džudi Kembel. Karijeru je započela kao glumica. Upravo na snimanju francuskog filma “Slogan”, u kom je dobila glavnu ulogu iako nije znala ni reči francuskog, 1969. godine upoznaje 20 godina starijeg francuskog zavodnika i kantautora Serža Genzbura i počinje njihova saradnja i strastvena ljubav o kojoj se i danas priča. Već iste godine, dospeli su na naslovne strane otpevavši čuveni senzuelni duet “Je t’aime.. moi non plus”, ljubavnu pesmu koju je Gensburg napisao dok je bio u vezi sa Brižit Bardo. Međutim verzija sa Brižit Bardo ugledala je svetlost dana tek deceniju kasnije jer je u vreme afere sa Seržom bila udata.

Mlada britanska glumica krupnih očiju i krhke građe i muzičar nonšalantnog stava i prepoznatljivog francuskog šarma voleli su se i svađali strastveno. Tih 70-ih godina Džejn Birkin i Serž Gensbur, bili su najpopularniji umetnički par na svetu. Vodili su buran boemski život, a nakon 13 godina braka, tokom kog su dobili ćerku, Džejn ga je ostavila zbog njegovih poroka. Iako je Džejn ovo bio drugi od tri braka, njihova ljubav i prijateljstvo trajalo sve do kraja njegovog života 1991. godine.

Džejn Birkin postala je nezaobilazni deo pop kulture, ostavivši trag u svakom njenom delu i postavši muza brojnih umetnika. O njenom uticaju govori činjenica da je najskuplja torba na svetu nazvana upravo po njoj. Direktor modne kuće “Hermes” Žan-Luis Dumas i šarmantna glumica sedeli su jedno do drugog na letu iz Pariza za London 1983. godine. Džejn je svoju slamnatu tašnu stavila iznad sedišta, ali je tašna pala i sve što je bilo u njoj se prosulo. Tada mu je rekla da ne može da pronađe kožnu torbu koja joj se dopada. Zato je on rešio da napravi jednu baš za nju. Tako je godinu dana kasnije nastala čuvena “Birkin” torba za koju postoji lista čekanja, a čija se cena kreće od 12 do neverovatnih 300 hiljada dolara.

Neodoljiva Engleskinja sa adresom u Parizu je do današnjih dana ostala modna ikona, iako su njene svakodnevne kombinacije bile vrlo jednostavne. Volela je farmerke (ali nikako uzane modele) i obične bele majice, ravnu obuću, a svoju frizuru godinama nije menjala. Nosila je dugu smeđu kosu sa šiškama i minimalnu šminku. Bila je čuvena po svojoj slamnatoj torbi koju je nosila u svim prilikama (uključujući i večernje izlaske), ali i po provokativnim i skandaloznim izdanjima. Vešto je kombinovala ležernost i ženstvenost.

Džejn Birkin danas živi u Parizu i bavi se humanitarnim radom. Skratila je svoju dugu kosu, ali je ostala verna svom stilu. Videćete je najčešće u farmerkama ili pantalonama i kašmirskom džemperu. I dalje ne voli štikle, već nosi baletanke, espadrile i starke. Samo je svoju slamnatu torbu zamenila onom koja nosi njeno prezime.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: