Ženska trka “Imam ime, korak i glas”

Sutra, 25. novembra, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tog dana širom sveta umetnici, sportisti i javne ličnosti pokušaće da skrenu pažnju na alarmantno stanje: mnogobrojne žene žrtve su nasilja. Tim povodom, u Beogradu na Ušću održaće se prva humanitarna ženska trka pod nazivom “Imam ime, korak i glas”. 

Trka startuje u 11 časova ispred Muzeja savremene umetnosti na Ušću i trči se krug dužine 1800 metara. Od šezdesetak učesnica neke će trčati maratonsku distancu, pojedine polumaratonsku, a većina do 10 kilometara.

Svedoci smo zastrašujuće statistike – od početka 2018. godine 27 žena je stradalo u porodičnom nasilju, 10% žena prijavilo je fizičko nasilje, a 32% žena je bilo izloženo nekom obliku psihičkog nasilja. Skoro svaka druga žena (49,8%) je doživela ili doživljava neki oblik psihičkog nasilja, a svaka treća žena (33,9%) je doživela fizičko nasilje od strane člana porodice. Istraživanje beleži 9,1% slučajeva seksualnog nasilja nad ženama u okviru porodice.

Organizatorka trke je ultramaratonka Irena Pavlović koja je osmislila koncept “Run Art” kojim pomaže ženama iz Sigurne kuće da uz pomoć sporta prevaziđu traume kojima su bile izložene. Ona ističe da će trkačice, simbolično, podsetiti javnost da žene koje su stradale u porodičnom nasilju nisu samo statistika.

“To su žene kojima je korak i glas bio prerano prekinut. Taj dan, mi ćemo biti njihovo ime, korak i glas.” – kaže Irena Pavlović i dodaje: “Trčanje maratona je vanredni napor. Prvenstveno fizički, mada ništa manji mentalni, jer se u trkaču neprestano odvija borba, suočavanje sa strahom, jačanje volje. Otud veza sa obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na ovaj način. Prvenstveno, ovim ženama je potreban vanredni napor da učine prvi korak i izađu iz nasilničke priče. Nakon toga veliki napor da se održe na nogama i kao samohrane majke, budu dobre sebi i svojoj deci. Borba sa strahom, suočavanje i iskren odnos prema sebi i svojim mogućnostima je neophodan. Tako da ove žene trče, simbolično, svoje maratone, sa preprekama, neke uspešnije, neke ne. Tog dana ne merimo vreme, ne trkamo se, trčimo srcem.”

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: